Стефан Цветков бе избран на престижна позиция в ATP

Председателят на българската федерация Стефан Цветков бе избран за член на Европейската група в Борда по турнирите на асоциацията на професионалните тенисисти (АТР). Заедно с него в групата, която се грижи за организацията на всички всички европейски турнири под егидата на АТР, влязоха и други известни и влиятелни имена в световния тенис.

За свой представител в Борда по турнирите на АТР групата избра бившия мениджър на Доминик Тийм - Хервиг Страка (директор на турнирите във Виена и Гщаадт). Останалите членове, освен Стефан Цветков (директор на Sofia Open), са Рихард Крайчек (на турнира в Ротердам), Джерард Цобанян (на Мастърс в Мадрид), Джорджо ди Палермо (на Мастърс в Рим), Жан-Франсоа Кожол (на турнира в Марсилия), Жулиен Бутер (на турнира в Метц), Кристер Хулт (на турнира в Бастад) и Едвин Вайндорфер (на турнира в Щутгарт). Групата има 3-годишен мандат, който започва на 1 януари 2022 г.

Стефан Цветков.

Европейската група по турнирите е една от трите такива групи към Борда на АТР, заедно с тази за Северна и Южна Америка, и International, която включва останалата част от света - Азия и Океания. Под ръководството на тази група се провеждат най-престижните надпревари на Стария континент, сред които четири Мастърс 1000 (в Мадрид, Рим, Париж и Монте Карло), седем от категория ATP 500 и 19 от ATP 250 (сред тях е и Sofia Open).

Това е пореден важен пост, който председателят на БФТ Стефан Цветков заема в международните структури. Той е и българинът, заемащ най-високи постове в световните тенис организации. Той е член на Борда на директорите на Международната тенис федерация (ITF). Бил е вицепрезидент на Европейската тенис асоциация (Tennis Europe) и понастоящем е неин пожизнен почетен съветник. Член на Глобалния съвет към Световната зала на тенис славата в Нюпорт, с президент Тод Мартин. Член на Борда на директорите на Професионалния тенис регистър на треньорите - Professional Tennis Registry (PTR-USA). Освен това е президент за България на The Global Professional Tennis Coach Association, президент е на International Lawn Tennis Club - Bulgaria (организация за дипломация и филантропия чрез тениса, създадена през 1928 г. във Великобритания с клубове в 40 страни).

-------------

Стефан Цветков е роден на 20 април 1970 г. в София. Тренира тенис от 6-годишен. Републикански шампион и национален състезател в различни възрастови групи при юношите, има и титли от републикански лични и отборни първенства за мъже.

Играе в националния отбор за Купа Дейвис през 1990 и 1991 г., преди да замине да учи в САЩ. Състезава се успешно в колежанското първенство и в германското клубно първенство. През 1992 г. е избран новобранец на годината в регион 5 на първа дивизия на NCAA. През 1993 г. е в отбора на големите осем All-academic. От 1997 до 2000 г. е капитан на България за Купа Дейвис, печели сребърни и бронзови медали от Европейското отборно първенство през 1998 и 1999 г.

Той е възпитаник на Университета в Минесота, с който е шампион в конференцията в Big Ten. От 2004 г. е заместник-председател на Българската федерация по тенис. През май 2008 г. е избран за председател. През май 2021 г- единодушно преизбран за пети мандат начело на централата. Цветков е турнирен директор на Турнира на шампионките на WTA от 2012 до 2014 г.

Председател е на организационния комитет на турнира от сериите АТР 250 - Sofia Open, от 2018 г. насам. През 2015 и 2016 г. е турнирен директор на женския - WTA TEB BNP Paribas Istanbul Cup (с участието на Винъс Уилямс, Каролин Вожняцки и Цветана Пиронкова), и на мъжкия - ATP TEB BNP Paribas Istanbul Open (с участието на Роджър Федерер и Григор Димитров). Под негово ръководство през 2017 г. България посрещна над 600 участници на най-голямото събитие в сферата на треньорското обучение в света (Световната треньорска конференция).

Занимава се с бизнес. Баща му Стефан Цветков-старши е дългогодишен национал и капитан на България за Купа Дейвис, а сестра му Борислава е бивша националка по тенис и All-American на „Clemson University". /БГНЕС