Стоянов: Няма нещо притеснително в момента специално за нашата страна

Както вчера чухте позицията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - това е инцидент. Няма промяна в готовността на съюзните войски, няма промяна в готовността на нашата армия - тя е такава, каквато е от 24 февруари. Няма нещо притеснително в момента специално за нашата страна.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов във Военна академия „Г. С. Раковски преди честването на бойния празник на Сухопътните войски и 137-ата годишнина от Сръбско-българската война (1885 г.), предаде репортер на БГНЕС.

Стоянов посочи, че колективната отбрана за ПВО и придобиване на съвместни системи е в начален етап. “Процесите по придобиване на зенитно-ракетни комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана не могат да се случат в рамките на месец или два, това е дълъг и продължителен процес. България продължава да разчита на собствените си зенитно ракетни комплекси”, обясни той. Служебният министър на отбраната увери, че няма искания от полската страна за консултации по член 4 и отказа дори да коментира възможността за използване на член 5. /БГНЕС