Стоил Алипиев: Мобилните оператори умишлено притискат потребителите

„Всички неравноправни клаузи могат да бъдат и големи и малки. Там, където има много потребители, които ползват услугите, както е в случая с мобилните оператори, щетата от неравноправна клауза опира до милиони потребители. При наличието на подобни клаузи в договорите всячески трябва да бъдат положени усилия за тяхното преустановяване и намиране на реципрочност на правата, които има потребителят спрямо тези, които са заложени в договорните условия на търговците".


Това заяви пред БГНЕС Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„Когато говорим за търговци, които са големи и имат отношение с милиони потребители, трябва да знаем, че техните договори са предварително изготвени от търговците и реалната възможност на потребителя да влияе върху тяхното съдържание всъщност не съществува, защото той е поставен пред избор - или да подпише при предложените условия или не“, добави Алипиев.

С председателя на КЗП коментираме и как могат да бъдат защитени потребителите. „Потребителите съвсем нормално се защитават от контролните органи, които са овластени да бранят техните интереси, и това в случая е КЗП“, уточни той.


Алипиев коментира, че тъй като цените на услугите на мобилните оператори се индексират за трети път, се налага контролните органи да вземат решение, което да е устойчиво във времето. Вземането на подобно решение предполага да се чуят всички експертни мнения. „За да мога, съпоставяйки експертните мнения с моите вътрешни убеждения като ръководител на тази администрация и експертно подготвено лице, да ги обективирам в един доклад, който да изнеса пред Комисията, и вследствие на гласуване да се вземе колективно решение“, отбеляза председателят на КЗП. След тази процедура се преминава по предвидения законодателен ред по промяна на една клауза и постигане на нейната равноправност или издаване на забранителни актове, които са свързани с прилагане на нелоялна търговска практика, ако бъде установена такава.

„Има две страни на монетата. Има много правни аргументи, които са в защита на потребителите, но има и правни аргументи, които защитават търговците. Мен ме интересуват първите, които защитават интересите на потребителите. Имали сме разговори и работни срещи с мобилните оператори. Най-добрият вариант е намиране на диалогично решение, да не се стига до съдебен процес, защото когато се стигне до съд, обичайно се развалят отношенията на страните“, посочи той./БГНЕС