Стоил Алипиев: Нелоялните търговски практики - една от причините за повишаването на цените

Проверките на завишените цени в никакъв случай не са процес, в който да очакваме мигновени резултати, все още сме в самото начало. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев пред БНТ.

Според него, при такъв голям обем от нарушения не може да се очакват окончателни промени веднага след констатирането им, изисква се повече време.

Той продължи с това, че към настоящия момент усилията са съсредоточени върху институциите и техните възможности. Комисията за защита на потребителите е направила над 400 проверки, от които почти 100% са показали нарушение.

От констатираните нарушения най-често срещани са административните нарушения, заедно с нелоялни търговски практики, от които има близо 200. Според председателя на КЗП именно тези нелоялни търговски практики са една от големите причини за установяване на изкуственото повишаване на цените.

Той описа някои от тези практики: привличане на потребители с неверни/грешни търговски послания, които допринасят за това цените да бъдат завишени, практики, при които продукти, представяни като български всъщност идват от други държави, или пък обявяване на по-високо тегло на определен артикул за да се повиши цената. Санкциите за подобни нарушения стигат до 50 000 лева. Според Алипиев тези похвати за заблуда изобщо не са елементарни, всъщност са много добре структурирани. Той обясни, че ако има съмнения за нещо подобно, те излизат от компетенциите на Комисията за защита на потребителите, но със сигурност има и други компетентни институции. Според него има известен път, който трябва да се извърви между проверките и реалните резултати. Даде за пример качеството на храните, което е изцяло от компетенциите на Българската агенция по безопасност на храните, които са описали какви нарушения има там за момента.

Председателят на КЗП заяви, че санкцията не е важното, защото за големите вериги тя не би създала същия финансов проблем какъвто би бил при малките търговци. Според него, големите вериги трябва да се замислят за тяхната репутация. Той обясни, че преустановяването на нелоялните търговски практики ще премахне предпоставката за изкуственото повишаване на цени. Пазарните условия ще успеят да създадат цени, които да са еднакво справедливи както за потребителя, така и за търговеца. Той съобщи, че се предвижда сайт, в който потребителите ще могат да подават сигнали и да дават информация. Алипиев заяви, че това, което държавата в момента предвижда, е да се създадат закони, при които може да се предаде информацията за продуктите от момента на произвеждане до предлагането им в магазините. В следващите от 3 до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат конкретни резултати и да доведат до понижение на цените при стоките, подчерта още Алипиев. /БГНЕС