Столтенберг: Балканите са от стратегическо значение за НАТО

Западните Балкани са от стратегическо значение за НАТО и затова Алиансът присъства военно в региона, в условия, когато ситуацията там е крехка.


Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след днешната среща с черногорския премиер Милойко Спасич в Брюксел, където основните теми бяха ситуацията в Косово и БиХ, руската агресия срещу Украйна и подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, съобщи пресслужбата на НАТО.

"Ето защо сме много обезпокоени, когато виждаме насилие като това миналата година в Косово. Подобни събития са недопустими и в отговор на тях НАТО засили военното си присъствие на място, като изпрати допълнителни войници в състава на силите на КФОР, които са там с мандат на ООН", посочи Столтенберг.

Той добави, че Черна гора е важен член на НАТО, който има свои войници като част от силите на Алианса, разположени в България и Латвия след руската агресия срещу Украйна, както и в Ирак като част от мисията за обучение на иракската сили за сигурност.

Столтенберг подчерта, че НАТО работи за гарантиране на стабилността и защитата на всички общности в Косово и че напълно подкрепя диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС.

Той обяви, че членовете на Северноатлантическия съвет ще посетят Босна и Херцеговина следващата седмица, за да изразят силната подкрепа на НАТО за суверенитета и териториалната цялост на страната.

"Всички политически лидери трябва да работят за запазване на единството, което е от ключово значение за стабилността на страната и региона", отбеляза генералният секретар на НАТО.

Според него босненските лидери трябва да се въздържат от подстрекателска реторика и да зачитат териториалната цялост на БиХ в нейните международно признати граници.


Припомняйки, че скоро ще се навършат две години от началото на руската агресия срещу Украйна, Столтенберг благодари на Киев за подкрепата на Черна гора чрез цялостния пакет от помощ на НАТО.

"Но съюзниците от НАТО и ЕС трябва да преминат проверката напред и да осигурят допълнително финансиране за Украйна в този критичен момент, защото ако (руският) президент (Владимир) Путин победи в Украйна, има риск той да използва отново силите си", посочи Столтенберг.

От тази гледна точка генералният секретар подчерта, че членството на Швеция е от ключово значение за укрепването на НАТО като цяло и приветства турската ратификация на приемането на страната в Алианса, като изрази надежда, че този пример ще бъде последван от Унгария.

Спаич от своя страна подчерта, че днешната среща със Столтенберг е била възможност да продължат разговора им, започнал на срещата на лидерите на страните-членки на НАТО от региона на Югоизточна Европа в Скопие и потвърди ангажимента на Черна гора за регионално сътрудничество и запазване на мир и стабилност.

"Като регион от стратегическо значение ние се съгласихме, че Западните Балкани трябва да останат сред приоритетите на НАТО преди срещата на върха във Вашингтон", посочи Спаич.

Той добави, че в бюджета за 2024 г. Черна гора е увеличила средствата, заделени за отбрана, до ниво от 2,1 процента от БВП, като по този начин надхвърля целта от два процента, поставена от НАТО, докато 35,24% от тази сума ще остане за модернизация на въоръжените сили. /БГНЕС