Столтенберг: Няма планове за официална покана към Украйна за членство в НАТО

Не се планира отправянето на официална покана към Украйна да се присъедини към военния алианс, когато съюзниците се срещнат на следващата си среща на върха през юли. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


"Не обсъждаме въпроса за официална покана. Това, което обсъждаме, е как да доближим Украйна до НАТО и в момента текат консултации и аз не съм в състояние да изпреварвам резултата от тези консултации", заяви Столтенберг на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, цитиран от „А Нюз“.

"На срещата на върха във Вилнюс през юли ще бъде изложена визия за бъдещето на Украйна като независим демократичен член на евроатлантическото семейство", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за "ясно" решение относно пътя на Украйна към членство в НАТО на срещата на върха следващия месец, в противен случай той не вижда смисъл да присъства на нея.

Столтенберг подчерта, че съюзниците отново ще "потвърдят силната си подкрепа за Украйна" във войната ѝ с Русия.

Междувременно германският канцлер отново даде да се разбере, че "НАТО няма да стане страна" във войната в Украйна, която избухна през февруари миналата година.

"Трябва да сме подготвени, че руската агресивна война може да отнеме много време. Подготвяме се за това и съответно адаптирахме политиките си. Германия ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Шолц.

Разговорите на Столтенберг и Шолц в Берлин бяха съсредоточени върху подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс. /БГНЕС