Столтенберг: Скопие е ценен съюзник в НАТО

„РСМ е ценен съюзник в НАТО. Скопие допринася за сигурността и стабилността в Западните Балкани", това заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.


„Продължаваме силната подкрепа за Украйна. Стабилността в региона е изключителна важна и евроинтеграцията е цел. Приоритет е да влезем в ЕС до 2030 г.", каза от своя страна Ковачевски. "Просперитетът на нашите граждани не трябва да бъде поставян на карта от деструктивни политически партии. Нашите граждани заслужават да бъдат заедно с най-силните и богати държави“.

"РСМ участва ефективно в във всички институции на НАТО. Благодаря лично на главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за неговата силна подкрепа за интеграцията на РСМ и Западните Балкани", допълни той.

Столтенберг похвали РСМ за прогреса в НАТО и акцентира важността на страната в региона.

„РСМ е ценен съюзник в НАТО. Скопие допринася за сигурността и стабилността в Западните Балкани. Страната участва в КФОР, стреми се към 2 % разходи за отбрана и категорично е заклеймила руската агресия в Украйна. НАТО може да разчита на Северна Македония и Северна Македония може да разчита на НАТО“, заяви Столтенберг.

Главният секретар обърна внимание на проблемите в Западните Балкани, по-конкретно за Босна и Херцеговина и Косово.

"Западните Балкани са важни за НАТО и има причини за безпокойство. В БиХ призовавам политическите лидери да се въздържат от сепаратистка реторика и да се концентрират върху мирно съжителство. В Косово имаше епизоди на насилие, като недопустимата атака срещу миротворци на НАТО, всички виновни трябва да бъдат държани отговорни. Белград и Прищина трябва да участват в диалога с ЕС, това единственият шанс за напредък", продължи Столтенберг.

"Също така виждаме авторитарни режими да заплашват свободата ни. Това се случва и тук на Балканите. Разпространяват дезинформация, разделение и подкопават на демокрация. Отговорът ни трябва да бъде още по-силна работа с НАТО."

Двамата коментираха и предупреждението на президента на Украйна Володимир Зеленски за възможна руска "атака" на Балканите.

„Ние следим какво прави Русия и сме обединени. Готови сме да действаме бързо да защитим всеки съюзник от НАТО. Но за сега не виждаме военна заплаха от Русия към съюзник", заяви Столтенберг.

„Ние и останалите членки на НАТО се борим срещу влиянието на Русия на Балканите“, допълни Ковачевски.

„Всяка държава сама избира пътя си. Една от главните причини за атаката на Путин беше точно това. Да няма повече НАТО на изток. Сега той получава точно обратното с новите членки Швеция и Финландия. Това е грандиозна стратегическа загуба на Путин", завърши ръководителят на НАТО. /БГНЕС