Столтенберг: Турция е важен съюзник в НАТО

Мисля, че трябва да разберем, че Турция е важен съюзник.

Защото можете просто да погледнете картата и да видите, че Турция е изключително важна", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментари по време на виртуално събитие, проведено от Станфордския университет.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече Турция "изключително важна", като заяви, че алиансът е платформа за справяне с различията и разногласията.

Изказването му дойде в отговор на въпрос дали Турция трябва да бъде изгонена от НАТО заради отношенията между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

Столтенберг каза, че Турция "е от голямо значение", като се позова на географската й близост до Ирак и Сирия, напредъка, постигнат в борбата с терористичната група Даеш/ИДИЛ и базите и летищата там, съобщи Анадолската агенция.

Генералният секретар на НАТО заяви, че не е нещо ново, че алиансът е забелязал различия между съюзниците, добавяйки: "А когато има различия и разногласия, НАТО е платформа за съюзниците да повдигат тези различия и разногласия."

Положението в Източното Средиземноморие, миграцията и решението на Анкара да придобие руската система за противовъздушна отбрана С-400 според Столтенберг са сред проблемните въпроси между Турция и нейните съюзници в НАТО.

„Признавам, че има предизвикателства, но мисля, че най-добре е да се обърнем към тях като към съюзници на НАТО вътре в НАТО по открит начин и да приемем НАТО като платформа за опити за намиране на начини за намаляване на напрежението и положителни стъпки в правилната посока", заключи той.

През април 2017 г., когато продължителните усилия за закупуване на система за ПВО от САЩ се оказаха безрезултатни, Турция подписа договор с Русия за придобиване на системата С-400. Американската администрация се противопостави на разполагането й, твърдейки, че то би било несъвместимо със системите на НАТО и би изложило самолетите F-35 на възможни рискове. Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и не представлява заплаха за алианса или въоръженията му. /БГНЕС