Столтенберг: Украйна ще определи условията за мирните преговори

Украйна сама решава кога ще има условия за преговори за прекратяване на войната с Русия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като подчерта, че Алиансът не е променил позицията си, съобщи Си Ен Ен.


"Украинците и само украинците са тези, които могат да вземат решение за това кога ще има условия за преговори. Те са тези, които могат да вземат решение, което да е приемливо", каза Столтенберг.

Говорейки на конференция в норвежкия град Арендал, той добави, че ролята на НАТО е да подкрепя Украйна.

Генаралният секретар направи тези коментари, след като по-рано началникът на щаба му Стян Йенсен заяви, че в крайна сметка може да се наложи Украйна да отстъпи територия на Русия като част от споразумението за прекратяване на войната. По-късно Йенсен заяви, че съжалява за това изявление.

"Политиката на НАТО не се е променила - ние подкрепяме Украйна", подчерта Столтенберг.

На срещата на върха миналия месец НАТО заяви, че Украйна ще бъде поканена в Алианса, когато "членовете се съгласят и условията са изпълнени", както и че страната има право да избере своя път независимо от Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че макар резултатът от срещата на върха да е добър, би било идеално Киев да получи поканата веднага.

Западните съюзници на Киев обучават хиляди украински войници и Украйна е силно зависима от техните оръжия в борбата срещу руските сили, които започнаха инвазията през февруари 2022 г. /БГНЕС