Стотици се стекоха на храмовия празник на Тетевенския манастир „Св. пророк Илия“

По традиция Тетевенският манастир ,,Св. пророк Илия“ отбеляза своя храмов празник с тържествена литургия и курбан за здраве, а стотици жители и гости на общината дойдоха в светата обител, за да се помолят за здраве и благополучие пред светеца.

Православната църква тържествено почита всяка година на 20 юли празника на Свети пророк Илия – Илинден.

Св. Илия е единственият светец, според Стария завет, обезсмъртен приживе чрез възнесение на небето на огнена колесница, непознал физическата смърт. Патронът на Тетевенския манастир и пазител на Тетевен е един от най-почитаните светци в Православната църква и в Католическата църква, включително и в юдаизма и в исляма.

На тържествената литургия, изнесена от отец Павел от село Рибарица, в която се включи и църковният хор на тетевенската църква "Всях Светих", присъстваха кметът д-р Мадлена Бояджиева и председателят на Общинския съве Мария Стойчева, които бяха щастливи да видят изпълнения с големи и малки манастир. Всички присъстващи бяха възхитени от облика на обителта – един от символите на Тетевен, година след края на нейното пълно обновяване с европейски средства.

Леля Невена, която стопанисва манастира, посреща всички туристи, решили да посетят святото място, твърди, че откакто манастирът е обновен, потокът на туристите не стихва, дори обратното, постоянно се увеличава, особено в почивните дни. В тази връзка, дни преди храмовия празник на обителта, общината постави в двора ѝ и информационна табела на български и на английски език, представяща важните и любопитни факти за манастира и историята на Тетевен. /БГНЕС