Стотици минаха под Светата Плащеница в храма, където са кръщавани Тодор Александров и Иван Михайлов

В щипското Ново село в съседна РСМ стотици миряни целунаха, а след това минаха под Светата Плащеница, за да измолят здраве, мир и божие благоволение в храма "Света Богородица", предаде репортер на БГНЕС.

В тази църква са кръщавани легендарните лидери на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов. В непосредствена близост до храма е и училището, където е преподавал на български другият символ на Национално-освободителното ни движение Гоце Делчев.

Върху стените на църквата, както и наоколо се намират множество надписи на български език. На мястото, където се намирала родната къща на Тодор Александров, е поставена паметна плоча, изписана на стария български правопис.

В днешния щипски квартал се намира и квартирата на Гоце Делчев, където той е живял докато е даскалувал.

Недалеч от там се намират и гробовете на брата и бащата на Иван Михайлов, които са убити през 1927 година от сръбската окупационна жандармерия. Доскоро до стените на църквата "Света Богородица" се намираше и гробът на капитана от българската армия и голям деец на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация Христо Чернопеев.

Днес няма и помен от гроба. Всичко е заличено. Не е известно дори къде се намират останките му.

Погромът и кощунството, които са извършени с тленните останки на Христо Чернопеев, са ярък пример как режимът не се спира пред нищо, за да заличи славното минало на Македония, да изтрие от паметта саможертвата на собствените си синове и да прославя всеки, който посяга върху борците за свободна и независима Македония.

"След Разпятието идва Възкресението" - с тези думи млада жена поздрави екипа на БГНЕС, след като мина под Светата Плащеница в храма, където живее духът на Тодор Александров, Иван Михайлов, Гоце Делчев и всички, паднали за свободата на Македония. /БГНЕС