Стотици българи посетиха Осоговския манастир в РСМ за Великден

Стотици българи ежедневно посещават Осоговския манастир в съседна Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Красивата обител се намира в близост до Крива Паланка и само на километри от българската граница. Там се пазят мощите на Св. Йоаким Осоговски, а манастирът се споменава за първи път по времето на цар Калоян (1197 – 1207 г.) Както при всички обекти от културно-историческото наследство в РСМ, по стенописите ясно личат българските следи.

Повечето търговски обекти разчитат почти изцяло на потока от българи - 90% от клиентите в заведения, магазини и гостилници, особено през почивните дни или по празниците.

Местните хора посрещат с радост гостите от България и отношението им към тях е перфектно. Те дори могат да пазаруват с левове в местните магазини, а рестото също получават в лева.

Относно огромния поток от български туристи, местен човек заяви пред БГНЕС:

"Сакаме уште, барем да биде како што беше пред години!"

На въпрос как върви предизборната кампания и защо няма много предизборни плакати по улиците, масовият отговор е: "Вие сериозно ли сакате да сборуваме или да се майтапим?"

Масово хората не се вълнуват от политическата пропаганда. Проблемите са икономически и са свързани с ниската покупателна способност, високата инфлация и безработицата./БГНЕС