Стотици фермери блокираха магистрали из цяла Нидерландия

Стотици фермери организираха протести в различни части на Нидерландия, като блокираха магистрали и палеха огньове, предаде АФП.


Протестите са най-новата вълна от демонстрации в цяла Европа на земеделски производители, които настояват за по-ниски данъци върху горивата, по-добри цени на продуктите и облекчаване на екологичните разпоредби на ЕС.

"Запалени са огньове, изстреляни са фойерверки и селскостопански превозни средства се движат по магистралата", заяви полицията в централната област Гелдерланд в социалната медийна платформа X, като добави, че "са предприети действия".

Органите на реда не съобщиха дали са извършени арести.

Холандските и белгийските земеделски производители протестират от миналата седмица, присъединявайки се към фермерските протести, които избухнаха във Франция миналия месец и в последствие се разпространиха в Германия, Полша, Румъния и Гърция.

Наред с други недоволства, земеделските стопани изразяват гнева си срещу твърде рестриктивните според тях разпоредби в областта на селското стопанство.

Междувременно ЕС се опитва да отговори на тези опасения преди изборите за Европейски парламент тази година.

На 1 февруари Европейската комисия обеща мерки за защита на "законните интереси" на земеделските стопани от ЕС в търговските преговори, включително чрез "осигуряване на равнопоставеност по отношение на стандартите, когато имаме търговски споразумения"./БГНЕС