Стотици милиони отбелязват Лунната нова година

Стотици милиони хора започнаха 15-дневното честване на Лунната нова година, отбелязвано с множество червени хартиени ленти, китайски фенери и знамена, украсяващи домовете и предприятията.


Лунната нова година е един от най-популярните празници в Китай, въпреки че се чества в целия азиатски континент и в отделни етнически общности по света. Празникът отбелязва настъпването на пролетта и началото на новата година по лунния календар в празник, който води началото си от китайската земеделска традиция.


Всяка година празникът, известен още като Пролетен фестивал, започва на второто новолуние след зимното слънцестоене. През 2024 г. той се падна в събота, 10 февруари, Годината на дракона. (В китайския зодиак има 12 различни животни - плъх, вол, тигър, заек, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче, дракон и прасе - всяко от които ще бележи личността и съдбата на родените през тази година).

Драконите имат специално значение в Китай. Те са единственото животно от зодиака, което е митично, и това създание до голяма степен символизира късмет, сила, амбиция и чар.

Ето как празнуват общностите по света.

Китай

Във втората по население страна в света местните жители на Китай, заедно с туристите, се събраха, за да отбележат празника, като изстреляха хиляди петарди и фойерверки, съобщи "Таймс".


Древната легенда разказва, че тази традиция предпазва от зли духове, по-специално от митичното чудовище Ниан, което напускало дома си на дъното на морето, за да пирува с хората и добитъка в селата в началото на новата година. Това се случвало, докато един възрастен мъж не разбрал, че може да изплаши Ниан, като запали бамбук (а днес фойерверки), свещи или други ярки светлини и като залепи червени украшения по вратите.

Оттогава традицията се е запазила, като е накарала хората да палят червени свещи в храмовете и да организират неповторими цветни феерии от фойерверки в навечерието на китайската нова година. Някои от празненствата бяха по-малки заради забрани за фойерверки в стотици градски общности в Китай, като законодателите посочиха като причина за забраната замърсяването и безопасността.

Как САЩ отбелязват Лунната нова година

На един континент разстояние азиатските общности в САЩ също отбелязват радостното събитие.

Празненствата са особено честити в Калифорния, щата с най-голям брой китайски имигранти, въпреки че в Ню Йорк също има голямо население, дошло от Азиатския континент.

В Златния щат празникът се отбелязва с фестивали с лъвски танци и изложби на цветя в Сан Марино, както и с дългоочаквания лунно-новогодишен парад "Златен дракон" в Лос Анджелис. Очаква се на 17 февруари повече от 100 000 зрители да присъстват на гореспоменатия парад, който се провежда от 124 години насам.

Други общности, като тази на Монтерей Парк, се лекуват от мъката на трагедията, тъй като отбелязват годишнината от стрелбата, при която загинаха 11 души, а други девет бяха ранени в местно студио за бални танци по време на празненствата по случай Лунната нова година.

Индонезия

В Индонезия семействата традиционно отиват в местния храм, за да отбележат началото на лунната нова година. Някои храмове съществуват от векове, като например храмът Ин Де Юан в столицата Джакарта, който е построен през 1650 г. Религиозните центрове обикновено са украсени с червени фенери и големи червени свещи.

В град Семаранг се провеждат и други забавни културни събития като лъвски танци, музика и творчески изпълнения. Други фестивали са смесица от китайска и яванска култура, като например фестивалът Grebeg Sudiro в Соло, разположен в провинция Централна Ява. По време на празненствата в Гребег се излагат големи конусовидни изложби от плодове, зеленчуци или сладкиши, за които зрителите се "борят". Обичаят произлиза от яванско учение, което подчертава, че хората трябва да заслужат онова, което ядат.

Обединеното кралство

Китайската асоциация на лондонския китайски квартал организира парад в чест на празника, който ще се проведе на 11 февруари. Празненството ще премине през Китайския квартал, като за начало ще бъдат представени традиционни танцьори на площад Трафалгар. Зрителите ще могат да се насладят и на вкусна храна, опера и изпълнения на бойни изкуства.

"С настъпването на Годината на дракона искам да благодаря на лондонските общности от Източна и Югоизточна Азия за всичко, с което те допринасят за нашия град", написа кметът на Лондон Садик Хан в публикация в X. "Пожелавам на всички вас, които празнуват в нашата столица и по света, много щастлива лунна нова година", заяви той. /БГНЕС