Страх от оставки в кабинета на Сунак

Докато партията чака да види резултатите от преговорите на Сунак с ЕС, ветерани изразяват мнение, че има сериозна заплаха за стабилността на партията.

Даунинг стрийт публично заявява, че не е постигната сделка по протокола за Северна Ирландия - най-спорната част от споразумението за Брекзит. Външният министър Джеймс Клевърли заяви, че ще има още разговори с главния преговарящ на ЕС Марош Шефчович.

Един бивш правителствен съветник, участвал в предишни преговори за Брекзит, обаче предупреждава, че Сунак поема значителен риск, като държи нещата затворени до последния момент. Изглежда, че Сунак повтаря грешките на своите предшественици Дейвид Камерън и Тереза Мей, които, разбира се, им струваха скъпо и в крайна сметка доведоха до техните оставки.

Сунак знае, че в кабинета му има поне трима членове, които подкрепят напускането и искат да подадат оставка. Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, заместник министър-председателят Доминик Рааб и министърът на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис вече подадоха оставки по време на мандата на Мей заради справянето със сделката с Европа, съобщи Политико.

В понеделник Брейвърман произведе първия предупредителен изстрел в кабинета във връзка с воденето на преговорите, като подкрепи позицията на Борис Джонсън, че спорният законопроект за протокола за Северна Ирландия, който заплашва едностранно да отмени части от споразумението за Брекзит, трябва да бъде защитен в преговорите с Брюксел. Брейвърман също така заяви, че законопроектът, който в момента е на пауза в Камарата на лордовете, е решение на проблема с Ирландско море.

Съветниците на Рааб и Брейвърман избягват въпроса дали ще подадат оставка заради потенциална сделка.

Всички те ще трябва да заемат позиция, ако сделката не успее да събере подкрепата на Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия (ДЮП) или да премахне ролята на Съда на Европейския съюз при уреждането на спорове.

Други смятат, че оставките на кабинета ще бъдат опит на съперниците на Сунак да подкопаят подкрепата за него преди бъдеща кандидатура за лидерския пост.

Бавно обаче Сунак започва да говори за сделката. Въпреки че има вътрешен натиск и безпокойство по отношение на сделката, Джон Бю, съветник по външната политика, пътува до Северна Ирландия два дни преди изненадващото посещение на Сунак, за да информира лидера на ДЮП Джефри Доналдсън. По време на срещите в четвъртък и петък му беше показан проект на текста.

Успехът на Сунак да получи мнозинство по сделката зависи до голяма степен от ДЮП, както това се случи с Мей през 2019 г. Без подкрепата на ДЮП бъдещето на сделката, а потенциално и на Сунак, зависи от гласовете на опозицията

Лейбъристите планират, изхождайки от това, че Сунак ще проведе парламентарно гласуване, дори ако такова не е технически необходимо за прилагането на протоколната сделка. Киър Стармър заяви в понеделник, че неговата партия ще подкрепи сделката на Сунак, ако и когато се стигне до това гласуване.

Прецедентите за Сунак не са добри. Членовете на лейбъристите предупреждават, че той разчита на техните гласове. Също така историята показва, че торите не приемат добре сделките с опозицията, както показва гневът на собствената ѝ партия, отправен към Тереза Мей през 2019 г., когато тя се опита да гарантира подкрепата на лейбъристите за сделката. /БГНЕС