Строят 150-мегаватова соларна ферма в Косово

Група международни и местни инвеститори започнаха изграждането на 150-мегаватова соларна ферма в западната част на Косово, докато балканската страна се опитва постепенно да се откаже от зависимостта си от въглищата.


Консорциумът Solar Energy Group Europe планира да започне производството в рамките на 12 месеца. Централата няма да се възползва от никакви държавни субсидии и цялата продукция ще се продава на свободния пазар.

Повече от 90 % от вътрешното производство на електроенергия разчита на въглища, а останалата част е от възобновяеми енергийни източници, основно вятърни.

"Като използваме потенциала на чистата енергия, ние проправяме пътя към едно по-зелено и екологично бъдеще", заяви министър-председателят на Косово Албин Курти по време на церемония по повод изграждането на централата в близост до западния град Гякова.

Инженерингът, доставките и строителството на централата ще бъдат извършени от германската група за енергийно оборудване и услуги Siemens Energy AG.

Очаква се годишното производство да бъде над 243 000 мегаватчаса (MWh), съобщи компанията на своя уебсайт.

Косово е богато на лигнитни въглища - меки въглища, чието относително ниско енергийно съдържание води до особено токсично замърсяване при изгаряне. Косово разполага с петите по големина в света запаси от лигнитни въглища, възлизащи на 12-14 милиарда тона, сочат официалните данни.

Двете електроцентрали на въглища в Косово, които са на четири и шест десетилетия, са едни от най-замърсяващите в Европа и поради старата си технология трябва да бъдат спирани много често за ремонти, което принуждава бедната страна да внася скъпа електроенергия.

Сегашното правителство обеща да прекрати използването на въглища до 2050 г./БГНЕС

Категории: