Сценаристите удрят "позорния връх" на 100 дни от холивудската стачка

Холивудските сценаристи отбелязаха 100-ия ден от своята стачка, която погубва индустрията, и нарекоха това събитие "позорен крайъгълен камък" за студиата, докато двете страни остават в задънена улица, предаде АФП.

Филмовите и телевизионните сценаристи излязоха на протест още през май заради искания за по-добро заплащане и компенсации, гаранции за бъдещото използване на изкуствен интелект и други условия на труд.

Стачката на Гилдията на американските сценаристи (WGA) бързо доведе до спиране на безброй филмови снимки и продукции, което струваше на индустрията милиони долари всеки ден, но оттогава двете страни почти не са разговаряли.

Хаосът в развлекателната индустрия се задълбочи едва миналия месец, когато към писателите се присъединиха и далеч по-големите актьори от Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA), които имат сходни искания.

"Отказът да се вземат на сериозно разумните предложения на сценаристите доведе до това, че стачката на WGA продължава вече 100 дни и продължава да се брои; тя служи само като позорен камък" за студиата, заявиха от WGA в сряда пред АФП.

Студиата "носят пълна отговорност за над тримесечното спиране на индустрията и за болката, която то причини на работниците и на всички останали, чието препитание зависи от този бизнес", се казва в изявлението.

В него се добавя: "Разходите за уреждане на стачките на WGA и SAG-AFTRA са много по-малки от щетите, които тяхната непримиримост причини."

По стечение на обстоятелствата последната стачка на WGA през 2007-2008 г. беше разрешена точно след 100 дни.

Според една от оценките на института "Милкен" това спиране е струвало 2,1 млрд. долара на калифорнийската икономика.

Този път краят не се вижда.

Миналия петък сценаристите и студиата се срещнаха, за да обсъдят официалното подновяване на преговорите за първи път от май насам, но заседанието не доведе до никакви осезаеми резултати.

Часове преди да се срещнат, WGA изпрати до членовете си писмо, в което изрази скептицизъм относно добронамереността на студията. Студията отвърнаха на удара с лаконично изявление, в което нарекоха реториката на сценаристите "неудачна".

"Тази стачка навреди на хиляди хора в тази индустрия и ние приемаме това много сериозно. Единственият ни наръчник е да върнем хората на работа", заявиха студиата.

Сценаристите обаче твърдят, че студията методично намаляват заплатите им от години, което прави невъзможно изкарването на прехраната на всички, освен на най-високите етажи.

Те твърдят, че възходът на платформите за стрийминг - които обикновено не разкриват данни за гледаемостта - ги е лишил от гигантски заплати, когато създават световни хитове.

Пред офисите на Netflix сценаристът Чарли Кеслеринг заяви, че стачката е "екзистенциална борба".

В своето изявление WGA предупреждава: "В крайна сметка студиата нямат друг избор, освен да сключат справедлива сделка."

"Дотогава ние оставаме решителни и единни." /БГНЕС