Сунак: Трябват радикални действия за преодоляване на кризата

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак призова за "смели и радикални" действия за реформиране на засегнатата от кризата държавна система на здравеопазване, докато провеждаше спешни разговори с ръководители на здравната система.

След години на недостатъчно финансиране държавната здравна служба NHS се бори да посрещне търсенето на спешна медицинска помощ по време на особено тежката зима с висока заболеваемост от Covid и грип.

Персоналът на болниците и линейките започна редки стачни действия - в случая на медицинските сестри за първи път от 100 години насам - като много от членовете на обществеността симпатизират на тяхната кауза.

Медицинските сестри настояват за увеличение на заплатите, което да отразява инфлацията, надхвърляща 10 %.

След като беше обвинен в бездействие, Сунак прие в събота на Даунинг стрийт главния лекар на Англия Крис Уити и изпълнителния директор на NHS England Аманда Причард.

Срещата предшестваше планираните за понеделник разговори между правителствени служители и синдикални лидери, целящи прекратяване на стачките.

"По време на пандемията трябваше да внесем смелост и радикализъм в начина, по който правим нещата, за да се справим", заяви министър-председателят, цитиран от "Даунинг стрийт".

"Мисля, че и сега се нуждаем от същия смел и радикален подход."

Той добави: "Днес заедно можем да измислим нещата, които ще имат най-голямо значение за страната и за семейството на всеки от нас в краткосрочен и средносрочен план."

В речта си тази седмица Сунак изложи пет приоритета за 2023 г., включително съкращаване на списъците на чакащите в NHS.

Генералният секретар на профсъюза на Кралския колеж на медицинските сестри Пат Кълън заяви пред радио Би Би Си, че ще присъства на разговорите с министъра на здравеопазването Стив Баркли в понеделник.

В същото време тя заяви, че Сунак трябва да преговаря директно с медицинските сестри, за да предотврати планираните нови стачни действия на 18 и 19 януари.

"Той трябва да дойде на масата за преговори с мен и трябва да сложи пари на тази маса, и то за настоящата година", каза тя пред Би Би Си. /БГНЕС, АФП

Тагове: