Супер тайфун преминава през Филипините

Стотици хора са избягали от домовете си, докато наводненията, отприщени от супер тайфуна Саола, са обхванали предимно селски села в североизточната част на Филипините, съобщиха спасителни служби.


"Ветровете не бяха много силни, но дъждовете бяха проливни през изминалата нощ", заяви по телефона от Тугуегарао за АФП Руели Рапсинг, служител на спасителните служби в провинция Кагаян.

Пресслужбата на правителството на провинцията публикува на страницата си във Facebook снимки на наводнения до коленете, които заливат домове в община Апари.

Общо 388 души са били евакуирани заради наводненията в четири града на Кагаян, като водите в други два града също са се покачили, каза Рапсинг.

В цялата провинция с население 1,2 млн. души е имало и широко разпространени прекъсвания на електрозахранването поради скъсани електропроводи, но иначе няма жертви или признаци за сериозни щети, допълни той.

В началото на неделя Саола се насочи на юг от източния бряг на Лусон, като според държавната метеорологична служба ще остане в крайбрежните води, вместо да достигне сушата.

Служители на спасителните служби в Исабела и Аурора, провинции на източното крайбрежие, разположени южно от Кагаян съобщиха, че няма незабавни данни за щети или жертви.

Метеорологичната служба заяви, че основната заплаха е от проливни дъждове, които могат да предизвикат внезапни наводнения или свлачища.

Според прогнозите през деня по крайбрежието на Кагаян и Исабела ще паднат до 200 милиметра дъжд.

Филипините са засегнати от средно 20 големи бури всяка година, които убиват стотици хора и държат обширни региони в постоянна бедност. /БГНЕС