Съветниците на Байдън признаха нарушения в програмата за следене на САЩ

Съветниците на президента Джо Байдън признаха нарушения на спорните правомощия за наблюдение, които позволяват на американските агенции да шпионират неамериканци по света, но заявиха, че инструментът е твърде важен, за да бъде изоставен.


Независима консултативна група, съставена от Белия дом, препоръча реформи на правомощията, известни като раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, предаде АФП.

В доклада се казва, че инструментът, създаден след провалите на разузнаването по време на терористичните атаки от 11 септември 2001 г., продължава да бъде необходим за националната сигурност.

Раздел 702 позволява на разузнавателните агенции, като ФБР, да извършват електронно наблюдение - включително да преглеждат имейли - на неамериканци в чужбина, без да е необходима съдебна заповед.

Въпреки това раздел 702 се сблъсква със силна съпротива срещу подновяването му в Конгреса, когато изтече през декември, поради противоречията относно проверките, обхванали както граждани на САЩ, така и чужденци.

Президентският съвет препоръча реформи и "обновена система", за да се подобри начинът на използване на протокола.

"За съжаление, самодоволството, липсата на подходящи процедури и огромният обем" на наблюдението са довели до "неподходящо използване на правомощията по раздел 702 от страна на Федералното бюро за разследване, по-конкретно на запитванията за лица от САЩ", констатира съветът.

Въпреки това, според него "няма доказателства за умишлена злоупотреба с тези правомощия от страна на ФБР за политически цели". Той също така установи, че досега само три от милионите случаи на събиране на информация чрез раздел 702 са се отличавали с "умишлено неправомерно поведение".

Прекратяването на програмата може по-късно да се разглежда като "един от най-големите провали на разузнаването на нашето време", предупредиха съветниците.

Демократите и активистите за граждански свободи отдавна се противопоставят на програмата.

Сегашният център на опозицията обаче се оглавява от републиканците, които се ръководят от Доналд Тръмп, обвинения бивш президент, чиято кандидатура за завръщане на изборите през 2024 г. отчасти се основава на представянето на ФБР като политически пристрастно срещу него и неговите поддръжници.

Раздел 702 е създаден за първи път през 2008 г. и е подновяван два пъти, като се разчита в голяма степен на подкрепата на републиканците.

Съветът на Белия дом се застъпи за подновяването на раздел 702 като "жизненоважен, основополагащ разузнавателен инструмент, от който зависят безброй други усилия в областта на външното разузнаване".

"През първите 15 години от съществуването си тя изигра важна роля за предотвратяването на няколко потенциални събития с голям ефект", включително осуетения заговор за взривяване на метрото в Ню Йорк през 2009 г., се казва в доклада.

"Значителна" част от класифицираната информация, предоставяна на високопоставени правителствени служители по теми, включващи международни терористични мрежи, Китай и Русия, също се събира чрез раздел 702, се казва в доклада.

"След внимателен преглед Съветът е твърдо убеден, че правомощията по раздел 702 са от решаващо значение за националната сигурност и не застрашават гражданските свободи, стига да са налице необходимата култура, процеси и надзор", се казва в официалния доклад. /БГНЕС