Световната банка очаква ръст в цените на някои метали

Световната банка очаква цените на някои метали да се повишат през 2022 г.

Това се твърди в доклада на Световната банка "Commodity Markets: Development, Challenges and Policies" ("Стоковите пазари: развитие, предизвикателства и политики").

В доклада се посочва, че световните стокови пазари са се променили под въздействието на пандемията от Совид-19, войната в Украйна и последиците от изменението на климата - промяна, която може да има сериозни последици за развиващите се икономики.

В доклада се посочва, че преходът към по-чиста енергия може да се окаже предизвикателство: "Търсенето на метали за инфраструктурата за възобновяема енергия и електрическите превозни средства вероятно ще се увеличи през следващите години, което ще доведе до повишаване на цените на металите и ще осигури неочаквани ползи за износа".

Въпреки това анализаторите на банката смятат, че цените на тези метали могат да останат високи за дълъг период от време в зависимост от скоростта на енергийния преход, размера на капиталовложенията в минното дело, екологичните ограничения за тези отрасли, както и от политиките и стимулите.

Отбелязва се, че медта и алуминият, използвани във вятърните турбини, слънчевите панели, мрежовите връзки, електрическите превозни средства и инфраструктурата за зареждане, ще бъдат най-търсени в периода на енергийната трансформация. /БГНЕС