Съветът НАТО-Украйна разгледа ситуация със сигурността в Черно море

Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от сделката за зърно в Черно море и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света. Те осъдиха и неотдавнашните ракетни нападения на Русия срещу Одеса, Николаев и други пристанищни градове, включително циничното нападение на Москва с дрон срещу украинския склад за зърно в дунавския пристанищен град Рени, съвсем близо до румънската граница. Съюзниците отбелязаха, че новата предупредителна зона на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, е създала нови рискове за грешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки за свободата на корабоплаването, предаде пресцентърът на НАТО.


"Русия продължава да проявява пълно незачитане на международното право и на хората по света, които зависят от украинското зърно. С бруталните си удари Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство”, заяви заместник-генералният секретар Мирча Джоана.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си и ескалиращи действия в Черноморския регион. Русия трябва да спре да въоръжава глада и да заплашва най-уязвимите хора по света с продоволствена нестабилност. Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците увеличават подкрепата си за Украйна и повишават нашата бдителност. Оставаме в готовност да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Съюзниците приветстваха продължаващите усилия на Турция за съживяване на сделката за зърното, както и усилията на други съюзници - включително България и Румъния - и на Европейския съюз и ООН да позволят продължаването на износа на украинско зърно по суша и море. Съюзниците също така ясно заявиха, че ще продължат да предоставят на Украйна значителна военна, икономическа и хуманитарна помощ.

НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в Черноморския регион, включително с морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати. От миналата година насам, в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна, НАТО значително увеличи присъствието си в региона, включително с две нови многонационални бойни групи в България и Румъния. /БГНЕС