Светът осъди стрелбата край конвоя за помощи в Газа

Израелските войски в северната част на Ивицата Газа откриха огън по палестинците, които се бореха за хранителни помощи в хаотичен инцидент на 29 февруари, при който според Министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" територия са загинали повече от 100 души.


Макар че имаше противоречиви съобщения за това как се е развил инцидентът преди зазоряване, израелските военни заявиха, че е настъпила "блъсканица" и хаос, след като хиляди жители на Газа са заобиколили конвой от 38 камиона с помощи, което е довело до десетки смъртни случаи и наранявания, включително прегазване на някои хора.

Израелски източник заяви, че военнослужещите са открили огън по тълпата, смятайки, че тя "представлява заплаха".

Министерството на здравеопазването на Газа осъди "клането" в град Газа, като заяви, че 112 души са загинали, а повече от 750 са ранени.

- САЩ "настояват за отговори" -

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че инцидентът ще усложни деликатните преговори за прекратяване на огъня в почти петмесечната война, а Белият дом нарече смъртните случаи "изключително тревожни".

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви пред репортери, че Съединените щати "спешно търсят допълнителна информация за това какво точно се е случило".

Вашингтон ще следи отблизо предстоящото разследване и ще "настоява за отговори", каза той.

- Франция заявява, че огънят е "неоправдан" -

Министерството на външните работи на Франция заяви, че "стрелбата на израелските войници срещу цивилни граждани, които се опитват да получат достъп до храна, е неоправдана".

Френският президент Еманюел Макрон написа в социалната медия X, че палестински "цивилни граждани са станали мишена на израелски войници" и изрази "най-строгото си осъждане" на убийствата.

- Турция осъди стрелбата като "престъпление срещу човечеството" -

Турция обвини Израел, че е извършил "поредното престъпление срещу човечеството" и е обрекъл жителите на Газа на "глад", тъй като цивилните се борят за намаляващите запаси от храна.

"Фактът, че Израел... този път се цели в невинни цивилни граждани на опашка за хуманитарна помощ, е доказателство, че (Израел) цели съзнателно и колективно да унищожи палестинския народ", заяви турското външно министерство.

- Колумбия прекратява покупките на оръжия от Израел -

Президентът на Колумбия Густаво Петро осъди това, което нарече "геноцид" над палестинския народ, и прекрати покупките на оръжия от Израел, ключов доставчик на силите за сигурност на страната.

"Искайки храна, повече от 100 палестинци бяха убити от (израелския министър-председател Бенямин) Нетаняху. Това се нарича геноцид и напомня за Холокоста", написа Петро в X.

"Светът трябва да блокира Нетаняху".

- Испания осъди "неприемливия" инцидент -

"Неприемливият характер на случилото се в Газа, при което десетки палестински цивилни загинаха, докато чакаха храна, подчертава спешната необходимост от прекратяване на огъня", написа испанският външен министър Хосе Мануел Албарес в X.

- Италия поиска "незабавно прекратяване на огъня" -

Италианският външен министър Антонио Таяни призова за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа и призова Израел да защити палестинското население след "трагичните смъртни случаи".

"Настоятелно призоваваме Израел да защити хората в Газа и стриктно да установи фактите и отговорностите за инцидента", заяви той на X.

Министър-председателят Джорджия Мелони изрази своята "дълбока тревога и загриженост" във връзка с насилието на 29 февруари в Газа.

- Осъждане от страна на ООН -

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди инцидента и беше "потресен от трагичните човешки жертви на конфликта", заяви неговият говорител Стефан Дюжарик.

"Отчаяните цивилни граждани в Газа се нуждаят от спешна помощ, включително и тези в обсадения север, където ООН не успя да достави помощ повече от седмица", каза Дюжарик.

- ЕС осъди "кръвопролитието" -

Ръководителят на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел осъди смъртните случаи като "напълно неприемливи".

"Ужасен съм от новината за поредната касапница сред цивилни в Газа, които отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ", заяви той на X.

- Катар осъди "отвратителното клане" -

Министерството на външните работи на Катар осъди "по най-остър начин чудовищното клане, извършено от израелската окупация", като призова за "спешни международни действия" за спиране на сраженията в Газа.

То предупреди още, че "незачитането на живота на палестинците от страна на Израел... в крайна сметка ще подкопае международните усилия, насочени към прилагане на решението за две държави, и по този начин ще проправи пътя за разширяване на цикъла на насилие в региона".

- Саудитска Арабия призова за прекратяване на огъня -

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия осъди смъртните случаи и потвърди "необходимостта от незабавно прекратяване на огъня".

То поднови "исканията си към международната общност да заеме твърда позиция, за да задължи Израел да спазва международното хуманитарно право, незабавно да отвори безопасни хуманитарни коридори, да позволи евакуацията на ранените и да даде възможност за доставка на хуманитарна помощ"./БГНЕС