Съветът по сигурността обсъди последиците от прекратяването на концесията на "Росенец"

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе редовно заседание днес, председателствано от премиера акад. Николай Денков.

Във фокуса на обсъжданията беше внесеният в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Съветът взе решение да бъдат изготвени доклади за възможните отражения върху националната сигурност, които биха могли да произтекат от приемането на внесения законопроект, съобщиха от правителствената пресслужба.

Членовете на Съвета по сигурността обсъдиха също обявения от Руската федерация предупредителен район в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Съветът прие вътрешни правила за организирането и провеждането на заседанията на Съвета по сигурността, чиято цел е осигуряване на оптимална и систематизирана работа и организация на заседанията на Съвета, съгласно Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

БГНЕС припомня, че в края на миналия месец парламентът прие на първо и второ четене промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С измененията на практика се прекратява концесията на пристанище „Росенец“.

Възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обхвата на европейски регламент относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, се прекратяват в едноседмичен срок, записаха на второ четене депутатите.

В двуседмичен срок от отнемане на концесията Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръжението./БГНЕС