СЗО: Екстремните горещини натоварват здравните системи

Екстремните горещини в северното полукълбо все повече натоварват системите за здравеопазване, като най-тежко засягат тези, които са най-малко способни да се справят с тях, заяви Световната здравна организация, предаде АФП.


СЗО заяви, че горещините често влошават вече съществуващи заболявания, като изрази особена загриженост за хората със сърдечносъдови заболявания, диабет и астма.

Милиони хора на три континента са подложени на продължителни опасни горещини, докато температурните рекорди падат.

"Екстремните горещини се отразяват най-тежко на тези, които са най-малко способни да се справят с последиците от тях, като възрастните хора, бебетата и децата, бедните и бездомните", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

"Тя също така оказва повишен натиск върху здравните системи. "Излагането на прекомерна топлина има широкообхватно въздействие върху здравето, като често засилва вече съществуващи заболявания и води до преждевременна смърт и инвалидност", добави той на пресконференция.

"СЗО работи съвместно със Световната метеорологична организация (СМО) - базираната в Женева агенция на ООН, за да подкрепи държавите в разработването на планове за действие при горещини с цел координиране на готовността и намаляване на въздействието на прекомерните горещини върху здравето", уточни Гебрейесус.

Откриване на застрашените

Мария Нейра, ръководител на СЗО по въпросите на общественото здраве и околната среда, заяви, че агенцията е особено загрижена за бременните жени и хората с диабет, сърдечносъдови заболявания и астма, тъй като замърсяването на въздуха ще бъде част от проблема.

"Местните и националните власти трябва да идентифицират всички потенциално застрашени лица, а болниците трябва да гарантират, че разполагат с план за действие", каза тя.

Нейра добави също, че е необходимо да се разяснят на общностите препоръките за избягване на спорт през най-горещата част на деня, за намиране на прохладно място на закрито, за грижа за уязвимите хора и за предпазване от топлинен удар или топлинно изтощение.

Експертите обвиняват за горещите вълни изменението на климата, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, при което в атмосферата се отделя парниковият газ въглероден диоксид.

Освен незабавните мерки за справяне с горещините през следващите дни, Нейра заяви, че в по-дългосрочен план страните трябва да декарбонизират икономиките си, за да смекчат причините за изменението на климата, което "изостря и увеличава честотата, интензивността и продължителността на тези горещини.

"Това ще ни помогне да намалим горещите вълни по много важен начин. Градските власти трябва да обмислят своето градско планиране, за да осигурят на хората убежища в периоди на екстремни горещини", категорична е тя.

Метеорологичната агенция на ООН, Световната метеорологична организация, заяви, че повтарящите се високи температури през нощта представляват особен риск за здравето, тъй като организмът не може да се възстанови от горещите дни, което води до повече инфаркти и смъртни случаи. /БГНЕС