СЗО призова за „одити“ на лабораториите в Ухан

Световната здравна организация предложи втора фаза на проучванията за произхода на коронавируса в Китай, включително одити на лабораториите и пазарите в Ухан, като призова местните власти към прозрачност.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус представи плана на страните-членки ден след като заяви, че разследванията са възпрепятствани от липсата на първични данни през първите дни на разпространение на Covid-19 в Китай.

Работата във втора фаза ще изисква проучвания на хора, на пазарите за диви и питомни животни в Ухан, включително пазара на едро в Хуанан, каза той в изявление, публикувано от агенцията, предаде Ройтерс.

Това ще изисква също „одити на съответните лаборатории и изследователски институции, работещи в областта на първоначалните случаи на хора, идентифицирани през декември 2019 г.“, каза Гебрейесус.

Дипломати заявиха, че Китай, който се противопостави на завръщането на международни учени, е възразил по време на преговорите при закрити врати, тъй като: „този план не е основа за бъдещи проучвания“.

В своя дълго отлаган доклад, публикуван в края на март, международният екип и техните китайски колеги не направиха категорични заключения за произхода на новия вид коронавирус. Вместо това те представиха класация на редица хипотези в зависимост от броя на случаите четири седмици по-късно в и около централния град Ухан.

Експертите от СЗО на посещение в Китай

В него се казва, че вирусът, който се е прехвърлил от прилепи към хора чрез междинен гостоприемник, е най-вероятният сценарий, докато теорията, свързана с изтичането на вируса от лаборатория, е „изключително малко вероятна“. Гебрейесус, обаче, заяви няколко дни по-късно, че всички хипотези са възможни.

Разследването и докладът са подложени на критики за липсата на прозрачност и достъп и за това, че не са оценили по-задълбочено теорията за изтичане от лаборатория - само 440 думи от доклада са посветени на обсъждането и отхвърлянето ѝ.

Оттогава страни, включително САЩ и някои учени, настояват за допълнително разследване, особено на Института по вирусология в Ухан, който провежда проучвания върху прилепите.

„Откриването на произхода на този вирус е научно занимание, което трябва да стои настрани от политика. За да се случи това, очакваме Китай да подкрепи следващата фаза на научния процес, като сподели всички съответни данни в дух на прозрачност “, каза генералният директор на СЗО.

Според Китай теорията, че вирусът може да е избягал от лаборатория в Ухан, е „абсурдна“. Пекин заяви многократно, че „политизирането“ на проблема ще попречи на разследванията.

На редовен брифинг говорителят на външното му министерство Цжао Лицзян коментира изказванията на Гебрейесус и заяви, че някои данни не могат да бъдат копирани или да напуснат Китай, тъй като включват лична информация. /БГНЕС

Женева / Швейцария