СЗО: Производителите на ваксини да обвържат 50% от производството си с Covaх

Световната здравна организация (СЗО) призова производителите на ваксини срещу COVID-19 или да дадат на Covax правото да откаже нови дози, или да обвържат половината от произвежданите от тях количества с глобалната схема за дялово участие, съобщи АФП.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че производителите трябва да насочат вниманието си към механизма Covax, който се бори да получи финансирани от дарения дози за по-бедните страни.

Тедрос изрази разочарованието си, че няколко бедни страни не са в състояние да имунизират своите здравни работници, възрастните хора и други популации, най-уязвими от тежката болест COVID-19.

На снимката: Тедрос Адханом Гебрейесус

Междувременно някои богати страни, след като са закупили ваксини, започват подготовка за ваксиниране на деца, каза той.

Тедрос призова за огромни глобални усилия да се ваксинират поне 10 процента от населението на всички страни до септември и поне 30 процента до края на годината.

Това ще изисква допълнителни 250 милиона дози до септември, от които 100 милиона дози само през юни и юли.

„Този уикенд лидерите на Г7 ще се срещнат за годишната си среща на върха“, каза Тедрос пред журналисти.

„Тези седем държави имат силата да постигнат тези цели. Призовавам Г7 не просто да се ангажира да споделя дози, но да се ангажира да ги споделя през юни и юли," каза той.

"Призовавам също така всички производители да дадат първо право на Covax да откаже нов обем ваксини срещу COVID-19 или да ангажират 50% от обемите им за Covax тази година."

Covax е създаден, за да осигури справедливо разпределение на ваксините, особено в страните с ниски доходи, и вече е доставил повече от 80 милиона дози на 129 територии.

Но това е на около 200 милиона дози под позицията, на която се е надявал да бъде, казва СЗО.

За да могат ваксините да отговарят на условията за Covax, те трябва да бъдат одобрени от СЗО и да им бъде предоставен статутът на списъка за спешна употреба. Досега здравната агенция на ООН даде зелена светлина на ваксините, създадени от AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer / BioNTech, Sinopharm и Sinovac. Шепа други са започнали процеса на валидиране.

Covax се ръководи от СЗО, Gavi и Коалицията за иновации за готовност за епидемия. Тя възнамерява да набави достатъчно ваксини за 30 процента от населението в 91 от най-бедните участващи територии - 20 процента в Индия - като донорите покриват разходите.

Но Covax е бил засегнат от неравенства в глобалното въвеждане на ваксини, както и от забавяне на доставката. Ваксините на AstraZeneca съставляват 97 процента от дозите, доставени до момента, докато останалите са от Pfizer / BioNTech.

Въпреки че броят на новите случаи на коронавирус, докладвани на СЗО, е намалял в продължение на шест последователни седмици и смъртните случаи в продължение на пет седмици, глобалната картина е смесена, каза Тедрос.

"Все по-често наблюдаваме пандемия на две скорости: много страни все още са изправени пред изключително опасна ситуация, докато някои от тези с най-висок процент на ваксинация започват да говорят за прекратяване на ограниченията", каза той.

Повече от 2,15 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 са инжектирани в поне 215 територии по света според AФП. Но само 0,3 процента са били употребени в 29-те страни с най-ниски доходи, където живеят девет процента от хората по света. /БГНЕС