Тайван провежда ракетни учения

Тайван проведе изпитание на противовъздушната отбрана, като разположи произведени в САЩ ракети "Пейтриът" и зенитни артилерийски системи, заявявайки, че ще засили обучението в лицето на китайските военни "намеси" около самоуправляващия се остров, предаде АФП.


Китайски военни самолети и кораби почти ежедневно обграждат острова, тъй като Пекин засилва военния си натиск срещу Тайпе, използвайки действия, които според експертите са "сива зона" - тактики, които не се свеждат до открити военни действия.

Командването на военновъздушните сили на Тайван заяви, че е провело учение между 5 и 7 ч. сутринта (21:00 и 23:00 ч. по Гринуич), в което са участвали произведените на острова ракети земя-въздух Sky Bow и американските "Пейтриът", както и армейски и военноморски части.

"Целта беше да се провери командването и контролът на съвместните операции по противовъздушна отбрана между трите вида въоръжени сили", заяви то и добави, че учението е преминало гладко.

"Предвид честите нахлувания на самолети и кораби на НОАК във въздушното пространство и водите около Тайван военновъздушните сили ще продължат да повишават интензивността на обучението, за да отговорят на потенциалните заплахи."

Тайван отхвърля претенциите на Пекин към него, а избраният му президент - настоящият вицепрезидент Лай Чинг-те, който спечели изборите в страната през януари - е смятан от Китай за "опасен сепаратист".

Миналата седмица Тайван засече 36 китайски военни самолета около острова в рамките на 24 часа, което е най-големият брой самолети за един ден през тази година досега. /БГНЕС