Талева: Като ad hoc прокурор искам да се чувствам независима от лицето, което разследвам

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва разследващия главния прокурор съдия Даниела Талева по повод нейното назначаване и организационни въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Първият избран да разследва главния прокурор магистрат – съдия Даниела Талева, заяви, че й се иска да й бъде дадена такава възможност, която да й даде да се чувства независима от лицето, което разследва.

"Все още не съм встъпила в длъжността ad hoc прокурор. Продължавам да бъда съдия в Софийски градски съд", обясни тя и посочи, че причината е, че все още се възползва от едномесечния срок, който има, за да встъпи в длъжност, използвайки го, за да улесни колегите си в СГС и да не се налага дела, които са приключили да се вкарват отново в съдебната зала.

На въпроса какви административни служители счита, че ще бъдат необходими Талева каза: "Реално няма как да знам от каква точно администрация ще имам нужда, тъй като съм работила като съдия в СГС, т.е. нямам представа как стоят нещата във ВКС."

Според нея, обаче, ще бъдат нужни отделен деловодител, който да се занимава с деловодството на ad hoc прокурора, както и отделен служител в секретното деловодство.

Талева изрази надежда, че няма да има излишен контакт извън производствата, които трябва да се водят, с и.д. главен прокурор. Тя отбеляза, че не знае как ще стои въпросът относно това как ще излезе в отпуск, от кого трябва да го поиска, тъй като трябва да го поиска от и.д. главния прокурор, който ще разследва. "Надявам се и вие да осъзнавате конфузността на цялата ситуация, в която съм поставена от законодателя", каза още Талева и поиска тези проблеми да бъдат по някакъв начин оправени.

Назначеният на длъжността ad hoc прокурор заяви, че като човек, бидейки съдия, се е научила да бъде безпристрастна, т.е. да не заема страна. /БГНЕС