Талибаните в Афганистан изгориха на клада музикални инструменти - били "неморални"

Талибаните в Афганистан изгориха на клада множество музикални инструменти и оборудване. Цялата техника е конфискувана от провинция Херат през уикенда с мотива, че музиката е неморална, предаде АФП.


„Музиката причинява спад на морала, и нейното изпълнение ще накара младите хора да се заблуждават относно ценностите в живота“, каза Азиз ал-Рахман ал-Мухаджир, ръководител на отдел в Министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока.

След завземането на властта през август 2021 г. талибанските власти постоянно налагат закони и разпоредби, които отразяват тяхната строга визия за исляма – включително забрана за пускане на музика на обществени места.

В кладата, изгорена в събота вечер, бяха унищожени музикални инструменти - китари, барабани, и много други, както и музикално оборудване - укилватели и високоговорители. По-голяма част от унищожените вещи са събирани от сватбените зали в Херат.

Основно жените поеха тежестта на новите правителствени разпоредби, като дамите не биват допускани до обществени места, освен ако не носят хиджаб.

На тийнейджърки и жени е забранено да влизат в училища и университети, а също така им е забранено да влизат в паркове, детски площадки и фитнес зали.

Миналата седмица хиляди салони за красота бяха затворени в цялата страна, след като властите прецениха, че определени преобразявания са твърде скъпи или неислямски. Без работа останаха най-малко 60 хил. души и семействата им./БГНЕС