Тбилиси: Изявленията на Киев по казуса Саакашвили изострят двустранните отношения

Препоръките на властите на Украйна към грузинския посланик Георгий Закарашвили да се върне в Грузия и да проведе консултации заради ситуацията с бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, са крайна форма на изостряне на отношенията, заяви грузинското външно министерство.


„МВнР на Грузия изразява дълбока загриженост във връзка с решението на властите на Украйна посланикът на Грузия да напусне територията на страната за консултации. Тези действия представляват крайна форма на изостряне на дипломатическите отношение и е жалко, че официален Киев прибягва до такива похвати по отношение на приятелски държави и народи“, се казва в съобщението.

От министерството подчертават, че решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който не уважи искането на адвокатите на Саакашвили за освобождаването му по здравословни причини, показва "най-високите стандарти на защита на правата на Михаил Саакашвили" в Грузия.

„На фона на такова развитие решението на властите в Украйна нанасят сериозна вреда на стратегическите отношения между двете страни и представляват пряка намеса във вътрешните работи на суверенна държава“, заяви външнополитическото ведомство.

"Именно поради факта, че Украйна се намира в активна фаза на войната, грузинската страна, осъзнавайки голямата си отговорност в областта на международните отношения, особено по отношение на своите партньори, на този етап се въздържа от какъвто и да е допълнителен отговор на стъпките, предприети от украинската страна, и от по-нататъшно влошаване на двустранните отношения с нея, което би довело до безизходица в и без това сложната ситуация", се казва в изявлението.

БГНЕС припомня, че вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от грузинския посланик в Киев да се върне у дома и да се опита да "спаси" хвърления в затвора бивш лидер Михаил Саакашвили, който е и украински гражданин, след излъчени кадри, показващи, че изглежда изтощен.

"Днес наредих на Министерството на външните работи да извика грузинския посланик в Украйна, да изразим нашия остър протест и да го помолим да напусне Украйна в рамките на 48 часа, за да проведе консултации със своята столица", заяви Зеленски в Twitter.

Саакашвили, който беше начело на Грузия от 2004 до 2013 г., беше вкаран в затвора през 2021 г., след като се завърна от изгнание, по обвинения в злоупотреба с власт, които правозащитните организации осъждат като политически мотивирани.

Зеленски иска Саакашвили, когото той направи украински гражданин през 2019 г., да бъде преместен в клиника в Украйна или на Запад. /БГНЕС