Технологични компании обещаха да създадат "по-етичен" ИИ с помощта на ООН

Осем световни технологични компании, сред които Microsoft и Mastercard, обещаха на форум в Словения да създадат "по-етичен" изкуствен интелект в съответствие с рамката от принципи на ЮНЕСКО, предаде АФП.


Споразумението идва, след като през 2021 г. ЮНЕСКО прие своята препоръка относно етиката на изкуствения интелект, която се основава на "насърчаването и защитата на правата на човека, човешкото достойнство и осигуряването на многообразие и приобщаване".

Другите шест фирми, подписали споразумението, са GSMA, Lenovo Group, INNIT, LG AI Research, Salesforce и Telefonica.

Компаниите се съгласиха да интегрират ценностите и принципите на рамката на ЮНЕСКО за 2021 г. "при проектирането и внедряването на системи за ИИ", се посочва в изявлението.

Споразумението задължава подписалите го страни да "гарантират правата на човека при проектирането, разработването, закупуването, продажбата и използването на ИИ".

Тя ги призовава също така да извършват надлежна проверка в опит да "спазят стандартите за безопасност и да идентифицират неблагоприятните ефекти от ИИ", като същевременно се стремят да ги предотвратят и смекчат.

"Този съюз на публичния и частния сектор е от решаващо значение за изграждането на ИИ за общото благо", заяви в изявление ръководителят на ЮНЕСКО Одри Азуле.

След приемането на етичната рамка за използване на изкуствен интелект през 2021 г. "днес правим още една важна стъпка, като получаваме същия конкретен ангажимент от световните технологични компании", добави тя.

Споразумението в понеделник между органа на ООН и осемте технологични компании беше подписано в словенския град Кранй по време на втория Глобален форум на ЮНЕСКО за ИИ.

Въпреки че ЕС не разполага с мощни компании в областта на ИИ, блокът наскоро ускори темпото на регулиране на технологията в отговор на бързия напредък. /БГНЕС