„Телеграф“: Тримата българи руски шпиони вероятно са свързани с „Възраждане“

Тримата заподозрени членове на руска шпионска мрежа, които бяха арестувани в Обединеното кралство, са разследвани в родната си България поради опасения, че са били част от прокремълска мрежа и може да са се опитали да се намесят във вота на българските мигранти, се казва в коментар на британският вестник „Телегаф“.


Източници в София заявиха, че има подозрения, че двама от тях може да са имали връзки с крайнодясната българска партия "Възраждане", известна с антизападните си и проруски позиции, посочва изданието.

Прокурорите в София, които работят съвместно с българското звено за борба с шпионажа, проучват дейността на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които бяха задържани в Лондон и Норфолк през февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Следователи от българската избирателна комисия също са започнали разследване във връзка с предположения, че триото може да се е опитало да повлияе на българските избори в Обединеното кралство.

Русев, 45-годишен технологичен предприемач, беше арестуван в къща за гости в Грейт Ярмът, на брега на Норфолк, а 41-годишният Джамбазов и 32-годишната Иванова бяха задържани в дома им в Хароу, северозападен Лондон.

Първоначално те бяха задържани по подозрение в престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие им бяха повдигнати обвинения за притежание на фалшиви паспорти и други документи.

В България обаче има опасения, че предполагаемата им дейност не се ограничава само до Обединеното кралство, където те живеят от около десетилетие, пише изданието.

Прокуратурата потвърди, че е започнала разследване за шпионаж съвместно с българското разузнаване.

Източници в София предполагат, че разследването е съсредоточено върху твърденията, че тримата са били част от международна мрежа, натоварена със задачата да следи антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа.

За Джамбазов и Иванова се предполага, че са работили и с българската избирателна комисия в Ийлинг, Западен Лондон, като са помагали на емигранти да гласуват на националните избори.

Росица Матева от българската Централна избирателна комисия заяви, че работи по установяване на това дали има връзки с конкретни политически партии, и добави: "В момента Централната избирателна комисия провежда разследване и не може да предостави еднозначна информация."

И тримата арестувани са във Великобритания от повече от десетилетие и са били добре асимилирани в българската общност в Лондон. Джамбазов и Иванова са помагали за управлението на социална мрежа, предлагаща съвети и подкрепа на български емигранти, живеещи във Великобритания.

Приятел на Иванова твърди, че през декември миналата година, два месеца преди ареста ѝ, тя напълно е изчезнала от полезрението и е спряла да отговаря на всички форми на комуникация и социални медии.

Преди ареста си тя е работила като лаборант във фирма "The Doctors Laboratory", базирана в централен Лондон.

Говорител на фирмата заяви пред „Телеграф“: "Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от фирмата в миналото. По време на наемането на работа е била предприета строга проверка в съответствие с политиката на компанията. Тъй като става въпрос за полицейско дело, фирмата няма да прави допълнителни коментари."

Триото е обвинено, че е притежавало 19 фалшиви документа с "неправомерни данни", включително паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Те се явиха в Олд Бейли на 31 юли и бяха задържани под стража, но все още не са направили изявления.

Говорител на Скотланд Ярд заяви, че "на 8 февруари служители от Специализираните операции на Метрополитен арестуваха петима души по подозрение в престъпление по Закона за служебната тайна от 1911 г."

Говорител на Кралската прокуратура заяви: "Разрешено е повдигането на обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни данни, в нарушение на Закона за документите за самоличност." /БГНЕС