Теодорос Русопулос е избран за председател на ПАСЕ

Теодорос Русопулос беше избран за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Поемайки поста от Тини Кокс, той е 35-ият председател на ПАСЕ от 1949 г. насам и първият гръцки гражданин на този пост. Мандатът на председателя е едногодишен и може да бъде подновен веднъж, съобщи ПАСЕ на своят уебсайт.


Във встъпителната си реч новоизбраният председател спомена 24 февруари 2022 г., когато "всички станахме свидетели на жестокото, безмилостно и неоправдано нападение от страна на Русия - която тогава беше член на този Съвет - срещу една свободна страна, Украйна".

„Оттогава украинските граждани, и особено децата, страдат, живеейки всеки ден в страх от смъртта, а не с надежда за щастие. Няма да ви изненадам, ако ви кажа, че по време на моето председателство Украйна и осигуряването на отговорност за ужасяващите престъпления, извършени на нейна територия, ще бъдат мой основен приоритет", заяви Русопулос.

"Нашият Съвет всеки ден се сблъсква с липсата на загриженост за правата на човека, с потисничеството, причинено от липсата на демократични идеали дори в страни, които демократично избират своите лидери. Ние сме тук, за да им напомним какво са подписали, ратифицирайки Европейската конвенция за правата на човека, и всички други ангажименти, които са проектирали и създали заедно", добави той.

Сред предизвикателствата, изтъкнати от европейските лидери на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик през май миналата година, "има някои, които са особено близки до сърцето ми", каза той.

Първото, подчерта той, "се отнася до проблемите и опасностите, които могат да възникнат за демокрацията от всяко безразборно разширяване на изкуствения интелект (ИИ). ИИ трябва да бъде приветстван, но той трябва да остане инструмент за подпомагане на човешките възможности, а не заместител на човешката воля и автономност", каза Русопулос.

Второто предизвикателство е "спешната необходимост да се постигне съгласие за това как най-добре да защитим нашата крехка околна среда. Моята собствена страна е свидетел на опустошителните последици от изменението на климата в реално време и ние трябва да действаме", посочи той.

Третото предизвикателство е свързано със "социалното, професионалното, икономическото и друго неравенство между половете, което не е премахнато в степента, в която бихме искали. Трябва да продължим тази борба, докато не постигнем равенството, което всички желаем", заяви Русопулос.

Той също така подчерта желанието си да работи за "още по-голяма видимост" на Съвета на Европа сред неговите държави членки и останалия свят. "Не заради самата видимост, а за да може това, което правим тук, да бъде възприето и умножено от правителствата, парламентите, гражданското общество и гражданите."

Позовавайки се на желанието си да работи "в хармония" с различните уставни органи на Съвета на Европа, лидерите на политическите групи и "всеки един член на Асамблеята", той обеща "да продължим по пътя на синергията, по който предишният председател на ПАСЕ, Тини Кокс, работи толкова усилено и който със сигурност е постигнал успехи".

"Както във всеки парламент, и в тази Асамблея се водят битки", заяви новоизбраният председател. "Но нашите оръжия не са куршуми, а само думите, които се съчетават, за да създадат аргументи. Понякога знам, че думите нараняват също толкова силно и могат да бъдат използвани, за да сломят духа на нашия опонент. Нека не забравяме, че и думите често са най-добрият, а понякога и единственият, начин за лекуване на рани", заключи Русопулос.

Депутатът Георг Георгиев беше избран за вицепрезидент на ПАСЕ. Това стана след гласуване на парламентаристи от всички страни-членки днес в Асамблеята.

Освен това народният представител от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите беше избран и за зам.-председател на Групата на Европейската народна пария в ПАСЕ./БГНЕС