Тетевенска саламура от Мама Галя на Фермерския фестивал

Тетевенската саламура се прави с пъстърва, която се пече на плоча или на скара, с пасирани домати, пресни домати също се мелят, и когато започне да врят водата и доматите, се слага рибата, така да цвръкне. Слага се рак вътре, подправки, много люто и малко тайна.

Това заяви в интервю за БГНЕС Галина Генова, известна още и като Мама Галя, на Фермерския фестивал в София.

Тетевенска саламура Мама Галя приготвя от малка, а за направената днес сутринта са й били нужни два часа.

На кулинарния празник се приготвят също и домашни пърленки, които са подходящи за саламурата. "Направени са с мая, вътре има и сода, и кисело мляко, оцет, и олио. Доста така са мекички и пухкави, и приготвени на огъня са уникални", подчерта тя.

На щанда на Мама Галя се предлагат още домашно краве кисело мляко, лично правено от нея, горски мед и рекламни материали от град Тетевен.

Мама Галя сподели, че за първи път участва във Фермерския фестивал в София. "Господин Стоянов ме покани, за което му благодаря. Той идва на Тетевенската саламура в Тетевен, където бях анонимно оценена и спечелих първа награда, и оттам тръгнаха нещата", каза още тя. /БГНЕС