The Hill: Тръмп ще поиска от ЕС компенсации за помощта за Украйна при преизбиране за президент

Тази седмица президентската кампания на губернатора на Флорида Рон ДеСантис и бившият президент Тръмп представиха два плана за американската армия, като и в двата случая липсваха подробности, но се изтъкваха забележки към усилията на администрацията на Байдън.


Докато предложението на ДеСантис е насочено към инициативите за многообразие, равенство и приобщаване (DEI) в Пентагона, проблемите с набирането на кадри и политиките, засягащи транссексуалните военнослужещи, предложението на Тръмп се фокусира главно върху търсенето на компенсации за американската помощ за Украйна, обвинявайки Европа за това, което той определи като само "малка част" от това, което Вашингтон е допринесъл.

"Не изглежда да има много голяма разлика между двамата по няколко различни въпроса", казва Катрин Кузмински, експерт по въоръжените сили и общество в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст във Вашингтон. "Смятам, че има реален фокус върху връщането на ресурси в САЩ, а не върху разширяването на американското лидерство в чужбина. И след това, със сигурност, по отношение на вътрешната политика, се настоява за реформи в Министерството на отбраната, когато става въпрос за политиката за DEI и политиката за транссексуалните", каза тя.

Ето посланията на двамата кандидати относно американската армия и националната сигурност, синтезирани от „The Hill“.

Фокусът на Де Сантис – върху културната война и американската армия

Планът на ДеСантис, представен на кратка пресконференция в Южна Каролина, удвоява предишни предизборни обещания за преразглеждане на американската армия като институция. Предложението "Мисията на първо място" включва потенциални шестмесечни прегледи на работата на всички високопоставени генерали и адмирали и евентуални уволнения, ако се установи, че някой от тях е "насърчавал политики в ущърб на готовността и воденето на бойни действия". Той също така обеща да отмени заповедта на Байдън, която позволява на транссексуалните лица да служат под предпочитания от тях пол, да изтръгне инициативите на DEI в службите или военните академии, да прекрати усилията на Пентагона за борба с екстремизма в редиците и да възстанови служителите, които са били уволнени заради отказ от ваксината за COVID-19, както и да им изплати обезщетения. Освен това той обеща да прекрати програмите, предназначени да подготвят военните обекти и войските за бъдещите климатични промени, като упрекна Пентагона за това, че е преминал отчасти към електрически превозни средства.

В интервю за Си Ен Ен по-късно същия ден ДеСантис заяви, че политиката му е насочена срещу усилията на Пентагона, които възпрепятстват набирането на войници, и заяви, че в момента армията страда от загубата на доверието на Америка в институцията.

"На това ниво всички признаха, че тези нива на набиране са в криза ... Мисля, че това е така, защото хората виждат, че армията губи своя път, не се фокусира върху мисията и се фокусира върху много други неща", каза ДеСантис.

Политикът не се отклонява далеч от политическите си предложения, които вече е въвел в действие като губернатор на Флорида. Докато беше начело на щата, той забрани на висшите учебни заведения да отделят долари за програми за многообразие и приобщаване, забрани използването на федерални ресурси за обучение на ученици по въпросите на сексуалната активност, сексуалната ориентация или половата идентичност и забрани някои учения за расата и историята на САЩ.

Но Майкъл О'Ханлън, сътрудник по въпросите на сигурността в института "Брукингс", нарече позицията на ДеСантис "пропусната възможност" за бившия офицер от ВМС, служил в корпуса на генералния съдия-адвокат на ВМС в Ирак.


"Мисля, че това вероятно е пропусната възможност за него ... той трябва да се опита да покаже, че всъщност е способен да развие сериозни възгледи по големите стратегически въпроси на деня, които по принцип не са свързани с разнообразието, равенството и приобщаването във въоръжените сили", каза той. "Мисля, че той би трябвало да се ангажира с Китай и Русия, как да се реши проблемът с Украйна, как да се предотврати война за Тайван."

"Реалността на военната служба е, че тя трябва да отразява населението, от което се набира кадри", каза Кузмински. "Това е предизвикателство, с което според мен един президент Тръмп 2.0 или президент ДеСантис ще се сблъскат, ако спечелят изборите."

По отношение на Украйна ДесСнтис направи колебливи коментари за конфликта, като настоя, че той не е приоритет на националната сигурност на САЩ и омаловажи руската инвазия.

"Въпреки че САЩ имат много жизненоважни национални интереси, като например опазване на границите ни, преодоляване на кризата сподготвеността на армията ни, постигане на енергийна сигурност и независимост и проверка на икономическата, културната и военната мощ на Китайската комунистическа партия, по-нататъшното забъркване в териториален спор между Украйна и Русия не е един от тях", заяви ДеСантис през март.

Оттогава той оттегли коментарите си за това, че войната е "териториален спор".

Фокусът на Тръмп - върху войната между Украйна и Русия

Тръмп отдавна дава обещания за намаляване на участието на САЩ в чужди войни, като се започне от предизборните обещания преди президентските избори през 2016 г.

Тръмп премина през първичните избори през 2016 г. с така наречената си външна политика "Америка на първо място", целяща да намали ролята на Вашингтон на световната сцена и да съсредоточи повече долари у дома, отколкото в чужбина. По време на президентството си той продължи тази линия на мислене, призовавайки за намаляване на броя на военнослужещите, служещи в чужбина, и критикувайки външната намеса на САЩ като твърде скъпа и неефективна.

Изглежда, че Тръмп удвоява тази насока с плана си за "възстановяване на изтощената американска армия", също публикуван миналата седмица.


В предварително записан видеоклип, разпространен от кампанията му, бившият президент се фокусира основно върху външната политика, като повтаря критиките по отношение на начина, по който Байдън се е отнесъл към войната на Русия в Украйна.

Ако бъде преизбран, той твърди, че ще изиска Европа да плати на САЩ за възстановяване на оръжейните им запаси - изтеглени в значителна степен от февруари 2022 г., за да помогнат на Киев в борбата му.

"Преди по-малко от три години бях възстановил напълно армията на Съединените щати и бях насочил Америка към толкова силна глобална позиция", похвали се Тръмп. "Двадесет и девет месеца по-късно арсеналите са оголени, запасите са на свършване, хазната е източена, редиците са опразнени, страната ни е напълно унизена и имаме корумпиран, компрометиран президент, лъжливия Джо Байдън, който ни вкарва в Трета световна война", каза той.

Тръмп също така заяви, че европейските съюзници на Вашингтон дават само "малка част" от помощта за Украйна в сравнение със Съединените щати, и предположи, че Байдън е "твърде слаб и твърде неуважаван, за да поиска дори" възстановяване на разходите.

В неотдавнашно интервю Тръмп заяви също, че може да сложи край на войната за 24 часа - твърдение, което мнозина намират за съмнително.

О'Ханлън, който нарече твърденията на Тръмп за изоставащата европейска помощ за Украйна "неверни", заяви, че той изглежда залага на предишните си аргументи за това, че Америка е на първо място.

Кузмински се съгласи, че кампанията на Тръмп изглежда "удря по-силно върху това да накара Украйна да ни се отблагодари" и "усилва" тези твърдения.

Въпреки че този път Тръмп не е толкова гласовит по въпросите на културната война в армията, той има добре документирана история, когато става въпрос за позицията му относно транссексуалните военнослужещи в армията. През юли 2017 г. той обяви в Туитър, очевидно изневиделица, че на транссексуалните лица вече няма да бъде позволено "да служат в каквото и да е качество в американската армия". В крайна сметка тази забрана беше отменена от Байдън чрез изпълнителна заповед малко след като той влезе в Белия дом през януари 2021 г. /БГНЕС