The Times: НАТО може да обяви "военен Шенген" преди срещата на върха през юли

Страните от НАТО може да се споразумеят за въвеждането на системата "военен Шенген", която ще гарантира свободното движение на военни конвои, преди срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли. Това съобщи британският вестник The Times, позовавайки се на свои източници.


Ръководителят на Съвместното командване по логистика и материално-техническо осигуряване на НАТО (JSEC), генерал Александър Золфранк, потвърди в интервю за изданието, че блокът е заинтересован от намаляване на броя на бюрократичните разпоредби, за да увеличи мобилността си. Освен това военният командир се застъпи за засилено сътрудничество между държавите - членки на алианса, по въпроса за взаимозаменяемостта на оборудването. По-специално той смята за неправилно да се забранява на парашутистите от една държава да използват парашути от други държави.

През есента на 2017 г. ЕС и НАТО се ангажираха със създаването на системата "военен Шенген". Инициативата, първоначално изразена от няколко балтийски политици, беше активно подкрепена от Федерика Могерини, тогавашния ръководител на дипломатическата служба на ЕС. Формирането на тази система беше основната цел на създадената през същата година програма на ЕС "Постоянно структурирано военно партньорство" (ПЕСКО), един от ключовите елементи на която бяха проектите за разширяване и укрепване на европейската транспортна инфраструктура, включително пътища, железопътни линии, мостове, тунели, пристанища и летища, така че възможно най-много магистрали да могат да се използват за доставка на тежко и едрогабаритно оборудване.

По същото време европейските държави започнаха да обсъждат хармонизирането на своите силно различаващи се разпоредби за превоз на военни и други опасни товари, особено на взривни вещества. Всичко това трябваше да доведе до създаването на "военен Шенген" - система, която в идеалния случай щеше да позволи на конвоите да прекосяват цяла Европа с едно разрешение, като спират само за зареждане с гориво и почивка.Тази инициатива беше активно подкрепена от НАТО. Със стартирането на програмата ПЕСКО взаимодействието между Алианса и ЕС се засили значително./БГНЕС