Торите изключиха свой високопоставен депутат заради „ислямофобски“ изказвания

Управляващите британски консерватори отстраниха бившия си заместник-председател от парламентарната партия. Причината е, че той отказа да се извини за изказването си, че кметът на Лондон от лейбъристите Садик Хан е контролиран от ислямисти.


Натискът върху торите на премиера Риши Сунак да предприемат действия нарастваше след спорните изказвания на депутата Лий Андерсън, които бяха широко осъдени като расистки и ислямофобски, предаде АФП.

Това се случи в период на рязко нарастване на случаите на ислямофобия и антисемитизъм в Обединеното кралство на фона на засилената поляризация след началото на войната в Газа през октомври миналата година.

В десния канал GB News Андерсън заяви, че "ислямистите" са "установили контрол" над Хан, който е първият мюсюлмански кмет на западна столица, след като е избран за първи път в Лондон през 2016 г.

"Той всъщност е предал нашата столица на своите приятели", добави Андерсън.

Забележките му предизвикаха критики от целия политически спектър.

Министърът на бизнеса от Консервативната партия Нус Гани, високопоставеният депутат Саджид Джавид и членът на торите Гавин Баруел бяха сред консерваторите, които осъдиха коментарите, като Баруел ги нарече "подла обида".

Мюсюлманският съвет на Великобритания заяви, че те са "отвратителни" и екстремистки./БГНЕС