Тръмп, Трюдо и Джонсън: Има доказателства, че иранска ракета е свалила украинския самолет

Иран кани експерти от Украина, САЩ и Канада да участват в разследването на катастрофата, като отрече възможността изстреляна от Техеран ракета „земя въздух” да е причинила трагедията с украинския лайнер.

Иран помоли Канада и други страни да споделят информация за катастрофата с украинския самолет близо до Техеран, заяви говорителят на Ислямската република Абас Мусави.

Дипломатът направи коментара си в отговор на изявлението на канадския премиер Джъстин Трюдо и британския премиер Борис Джонсън, че самолетът може да е бил ударен от ракета.

"(Иран – бел. ред.) Моли премиера на Канада и всяко правителство да предостави всяка информация за инцидента на разследващата комисия в Иран", каза Мусави.

Той припомни също, че Иран е поканил експерти от Украйна и представители на „Боинг” да участват в разследването.

По-рано ръководителят на иранската организация за гражданска авиация Али Абеджаде отхвърли твърденията, че украинският „Боинг 737” може да е бил свален от ракета.

Американският национален съвет за безопасност на транспорта /NTSB/, заяви че ще се присъедини към разследването на причините за катастрофата на украинския авиолинер „Боинг“, който се разби в Иран, съобщи АФП.

В изявление, публикувано на профила си в Туитър, агенцията посочва, че е „получила официално уведомление“ от Иран за катастрофата, станала в сряда.

"NTSB определи свой акредитиран представител за участие в разследването на катастрофата", заяви американската агенция, която проучва транспортните произшествия.

"NTSB продължава да следи ситуацията около катастрофата и да оценява нивото си на участие в разследването, което ще бъде ръководено от Иран”, се казва в изявлението.

"Както при всяко разследване, в което участва NTSB, агенцията няма да спекулира предварително за причините за катастрофата", заявиха от агенцията./БГНЕС, АФП, РИА Новости