Три страни преплитат историите си в хълма Ваалсберг

Хълмът Ваалсберг (Drielandenpunt) е точката, в която се пресичат границите на Белгия, Германия и Нидерландия. Той е с височина 322 метра, намира се в провинция Лимбург, разказва репортер на БГНЕС.

Трипоинтът, както е познато още мястото, е привлекателна точка за туристите с 50-метрова наблюдателна кула, открита за посещения от 1994 година. На нейното място от 70-те години е имало малко по-ниска наблюдателница, от която се следяло кой и дали регламентирано преминава през границите на трите страни.

На метри от кулата е поставена кръгла желязна пейка на лагери, която дава възможност на туристите да направят своята историческа снимка, в която страна желаят.

В холандската част се простира и огромен зелен лабиринт. Неговият вход е под формата на огромна пеперуда. След като попаднете вътре целта е да се стигне до неговото зелено „сърце“. Пътят обаче не е никак лесен и изпълнен с безброй препятствия и криволичещи тунели.

Ако обиколката сред тунели от храсти ви се вижда непосилна задача, може да изчакате край някой от фонтаните наблизо.

Извън пределите на лабиринта атракциите се допълват с малко заведение, през което минава начертаната граница. Любопитна подробност е, че от белгийска страна е поставен светещ надпис, че заради COVID-19 маските са задължителни, а масите на метър и половина дистанция. В холандската част такива рестрикции въобще липсват.

Ваалсберг е поредната дестинация в тези ширини, за която се казва, че границите са нещо отдавна забравено и са предимно за туристическа атракция.

За подобна туристическа дестинация, малко селище на белгийско-холандската граница, вече ви разказахме през юли. Припомняме ви, че там бар, къща и магазин бяха разделяни от условната държавна граница. /БГНЕС