Тръмп иска делото му за поверителни документи да бъде прекратено

Адвокатите на Доналд Тръмп поискаха от федерален съд да отхвърли обвиненията, че той незаконно е запазил поверителни документи, след като е напуснал Белия дом, с аргумента, че се ползва с наказателен имунитет, предаде АФП.


По това дело Доналд Тръмп е обвинен, че е изложил на риск сигурността на Съединените щати, като е съхранявал поверителни документи след напускането си на Белия дом през януари 2021 г. в резиденцията си във Флорида, вместо да ги предаде на Националния архив, както изисква законът.

Твърди се, че след това той е осуетил опитите на разследващите да ги получат.

Тръмп не се е признал за виновен по 40-те точки, които съставляват обвинителния акт, внесен във Флорида от специалния адвокат Джак Смит.

В молба от 20 страници адвокатите на Тръмп твърдят, че когато е изнесъл документите от Белия дом, това е било официално действие.

"Президентът Тръмп е взел това решение, докато все още е бил на поста си. Предполагаемото решение е било официален акт и като такъв подлежи на президентски имунитет", се казва в искането.

Фаворитът в предварителните избори на републиканците за президентските избори през ноември е обект на четири отделни наказателни обвинения, а многобройните му жалби целят да го изправят пред съда възможно най-късно.

Тръмп използва същия аргумент срещу федерално обвинение за заговор срещу държавата САЩ след поражението си на изборите през 2020 г. от Джо Байдън, което доведе до щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г. от тълпа негови поддръжници.

По-рано този месец федерален апелативен съд постанови, че искането му за имунитет не се подкрепя от Конституцията на САЩ. След това Тръмп обжалва пред Върховния съд в опит да спре действието на решението.

Въпросът за наказателния имунитет на бивш президент на Съединените щати никога не е бил проверяван в американската юриспруденция, тъй като до случая с Тръмп нито един бивш президент не е бил обвиняван в престъпление. /БГНЕС