Тръмп: Израел губи подкрепа

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предупреди Израел в интервю, публикувано, че губи подкрепа заради войната в Газа, като повтори призива си "да я приключим".


Коментарите на Тръмп, предполагаемия кандидат на републиканците да се изправи срещу президента Джо Байдън на изборите в САЩ през ноември, дойдоха в момент, когато Вашингтон се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас.

"Трябва да завършите войната си.", заяви Тръмп пред вестник "Израел Хайом" в интервю, което според десния свободен вестник е било записано през уикенда.

"И ще кажа, че Израел трябва да бъде много внимателен, защото губиш много подкрепа, трябва да завършиш, трябва да си свършиш работата."

Тръмп често се изтъква като предан съюзник на Израел, изтъквайки решението си да премести посолството на САЩ в Йерусалим и ролята на администрацията му в посредничеството за Споразумението от Абрахам през 2020 г., с което арабските държави, включително Обединените арабски емирства и Бахрейн, нормализираха връзките си с Израел.

Палестинците, които твърдят, че анексираният от Израел Източен Йерусалим е тяхна бъдеща столица, се противопоставят на политиката на Тръмп.

Бившият президент се нахвърли и върху политици от Демократическата партия, включително лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, за това, че критикува израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

"Мисля, че това е ужасно", каза Тръмп по повод неотдавнашните забележки на Шумър, в които той призова за предсрочни избори в Израел.

Тръмп заяви пред "Израел Хайом", че би отговорил на нападението на Хамас "по същия начин", както и Израел, но изрази загриженост за оптиката на войната, в която израелските удари са оставили голяма част от Газа в руини.

"Мисля, че това е една от причините, поради които имаше много отзвук", каза Тръмп, твърдейки, че израелските военни не е трябвало да публикуват кадри от ударите си.

"Ако хората не бяха видели това, всяка една нощ съм гледал всеки един от тях. И мисля, че Израел искаше да покаже, че е твърд, но понякога не трябва да го прави". /БГНЕС