Тръмп с убедителна победа в Южна Каролина

Доналд Тръмп победи бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли на първичните републикански избори на 24 февруари, съобщи „Форбс“.


По този начин бившият президент на САЩ нанесе поредния удар по кандидатурата на Хейли в родния ѝ щат. Тръмп е на път да спечели републиканската номинация още следващия месец.

Очакваше се Тръмп да победи Хейли с 30 % в Южна Каролина, според средните резултати от социологическите проучвания на FiveThirtyEight. Хейли обеща да остане в надпреварата поне до супервторника на 5 март, въпреки загубите в Айова, Ню Хемпшир, Невада и сега в Южна Каролина, и призивите на партийните лидери да се оттегли, за да може Републиканската партия да обедини ресурсите си, за да помогне за избирането на Тръмп. Хейли защити продължаващата си кандидатура като опит да даде на избирателите алтернативен избор между Тръмп и Байдън, които тя многократно е наричала "намръщени старци".

63. Толкова делегати беше спечелил Тръмп преди първичните избори в събота, а Хейли - 17. Щабът на Тръмп смята, че той може да спечели номинацията до 12 март, когато на Хаваите, във Вашингтон, Мисисипи и Джорджия ще се проведат първичните избори на републиканците. Кандидатите трябва да спечелят мнозинството от 2249-те делегати, за да си осигурят номинацията, въпреки че официално няма да станат номинирани, докато делегатите не гласуват на Националния конгрес на Републиканската партия през юли.

Байдън спечели в Южна Каролина на 3 февруари в първото официално първично състезание на демократите от изборния цикъл през 2024 г. Следващото състезание е в Мичиган на 27 февруари, когато в щата ще се проведат първични избори както на републиканци, така и на Демократическата партия./БГНЕС