Тръмп се надява на триумф срещу Хейли в Ню Хемпшир

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да надвие последния си останал съперник от Републиканската партия от надпреварата за Белия дом през 2024 г. с гръмка победа в Ню Хемпшир, която би затвърдила контрола му.


„Всеки ден Републиканската партия става все по-обединена“, каза Тръмп пред своите поддръжници в Лакония на последния митинг от предизборната му кампания за Ню Хемпшир. „Започнахме с 13 (противници) и сега сме намалели до двама души и мисля, че един човек вероятно ще си отиде утре", добави той.


Кампанията на Ники Хейли е последното препятствие пред очаквания сблъсък Тръмп-Байдън на президентския вот, какъвто повечето американци не желаят според социологическите проучвания.

Бившият губернатор на Южна Каролина силно се противопоставя на опитите на Тръмп да прекрати първичната надпревара на Републиканската партия толкова скоро. Преди ключовия ден Хейли предупреди, че Америка не прави „коронации“. Тя предупреждава, че усилията на Тръмп да я изхвърли от надпреварата са противоположни на републиканските ценности.

„Америка не прави коронации. Ние вярваме в избора. Ние вярваме в демокрацията“, каза тя на събитие във Франклин, Ню Хемпшир, ден по-рано

Резултатът от първите първични избори в страната ще има огромно значение за президентските избори през ноември.


Ню Хемпшир е най-добрата възможност за Хейли да претендира за победа срещу Тръмп, което би забавило неизбежния му поход към номинацията, което би завършило неговата трансформация на Републиканската партия в неговия образ. Състезанието е от решаващо значение за бившия губернатор на Южна Каролина, ако тя иска продължи кампанията си следващия месец и да привлече големи финансови донори.

Трескава седмица в Ню Хемпшир


Гражданите гласуват след победата на Тръмп в Айова миналата седмица с повече от 50% от гласовете.

Надпреварата сега е директен двубой между бившия президент и бившия му посланик в ООН след оттеглянето на губернатора на Флорида Рон ДеСантис на 21 януари. Хейли се опитва да използва гафа на Тръмп, който я обърка с бившия председател на Камарата на представителите на Демократическата партия Нанси Пелоси, тъй като тя твърди, че нито 77-годишният й съперник от Републиканската партия, нито 81-годишният Байдън имат умствената острота, за да изкарат втори мандат.

Но опитите на Хейли да набере инерция изглеждат недостатъчни срещу Тръмп, който събра подкрепата на бившите кандидати на Републиканската партия ДеСантис, сенатора от Южна Каролина Тим Скот, губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргум и предприемача Вивек Рамасвами. Последните трима се появиха лично за кампанията с Тръмп в Лакония. И Бъргъм, и Скот упражниха натиск върху Хейли да излезе от надпреварата. „Можем да завършим първичните избори утре в Ню Хемпшир с фантастична победа“, каза губернаторът на Северна Дакота. Скот добави: „Ако искаш състезанието да приключи утре, нека чуя да го кажеш.“


Бившият президент изпрати високопоставена делегация от щатски лидери на Южна Каролина до Манчестър вечерта на 20 януари, опитвайки се да убеди Хейли, че ще бъде разбита на прах на първичните избори в родния ѝ щат през февруари.

Ясен избор

Избирателите, които участват в първичните избори, имат ясен избор.

Тръмп рисува картина на нация, обсадена от нарастващи мигранти, престъпност и икономическа криза. Независимо дали е точно или не, това послание е привлекателно за гласоподавателите на Републиканската партия, които се притесняват от кризата на южната граница, борят се с по-високи цени и лихвени проценти и смятат, че са живели по-добре при неговото президентство.

Посланието на Тръмп има още по-тъмна страна. Хиляди поддръжници го аплодираха на скорошен митинг, когато той за пореден път спомена недоказаните изборни измами през 2020 г., нарече осъдените за атаката срещу Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г. „заложници“ и подчерта, че множеството му правни проблеми са доказателство за политическо преследване. Доналд Тръмп твърди, че президентите трябва да имат имунитет срещу наказателно преследване.

Хейли се притеснява от отчуждаването на републиканците, които все още харесват Тръмп. Тя се позовава на неговото нестандартно президентство и атаката срещу изборите като „хаос“, който „правилно или не“ следва бившия президент. Тя призовава избирателите да направят смяна на поколенията и се обръща особено към независимите, които могат да се присъединят към първичните избори на Републиканската партия в Ню Хемпшир. Хейли твърди, че републиканците са уморени от загубите и че Тръмп почти сигурно ще бъде победен от Джо Байдън на общите избори през ноември.

„Трябва да искаме да спечелим мнозинството от американците. Единственият начин да направим това е, ако изберем ново поколение консервативни лидери", каза Хейли. Някои социологически проучвания показват, че Хейли ще победи Байдън през ноември. Но слабата политическа позиция на президента усложни нейните аргументи, че Тръмп е сигурен губещ на общите избори. Всъщност хипотетичните сблъсъци между Тръмп и Байдън в много ключови колебаещи се щати дават преднина на бившия президент.

Бившият губернатор на Южна Каролина изнесе заключителните си аргументи снощи в Салем, Ню Хемпшир, в нов хотел в луксозен търговски парк в крайградски район – давайки ръка на типа умерени и понякога заможни избиратели, които тя се опитва да привлече. Но дори в подобен щат, където електоратът е по-умерен, тези по-малко консервативни и образовани избиратели, с които тя се справя добре, не отразяват мнозинството от републиканците. Ето защо нейният път зависи от независимите избиратели.

Може ли Хейли да продължи напред?

Хейли е подложена на огромен натиск от основната календарна математика и от факта, че трябва да промени характера на партия, която е доминирана от Тръмп от 2016 г., за да има шанс да спечели първичната надпревара. Ако тя не може да спечели в Ню Хемпшир, е трудно да се повярва, че има път към номинацията.

Според проучване на Си Ен Ен, проведено от университета в Ню Хемпшир, преди ДеСантис да отпадне, Хейли изостава от Тръмп с 13 пункта. Хейли се нуждае от огромна избирателна активност от колебаещи се гласоподаватели. Джон Маккейн успя да приложи подобна стратегия през 2000 г., когато победи тогавашния губернатор на Тексас Джордж У. Буш на първичните избори в щата. Но подобно на покойния сенатор от Аризона, Хейли вероятно ще има проблем с Южна Каролина. Преди 24 години Буш стигна до номинацията на Републиканската партия.

Дори най-яростният поддръжник на Хейли, губернаторът на републиканската партия на Ню Хемпшир Крис Сунуну, омаловажава очакванията за днес, в съответствие с признаците за намалена инерция след представянето на Хейли на трето място в Айова миналата седмица. Второто място в надпревара с двама кандидати в Ню Хемпшир едва ли би изглеждало като голямо постижение в щат, който е възможно най-подходящия за нея да претендира за победа срещу Тръмп.

„Ако наистина имаме висока избирателна активност, мисля, че тя ще изненада много хора тук“, каза Сунуну пред Си Ен Ен.

Понякога Хейли звучи така, сякаш води кампания за номинация в партия, която вече не съществува. Нейният традиционен фискален консерватизъм и ястребова външна политика имат повече общо с ерата преди Тръмп, отколкото с национализма и популизма на бившия президент „Да направим Америка отново велика“. А маниерът и стилът ѝ, , подчертаващи ролите ѝ на майка и военна съпруга, която говори със здрав разум – представляват огромно отклонение от суматохата, самовглъбяването и хаоса в живота и политическата кариера на Тръмп. Повечето налични досега фактори в надпреварата за Републиканската партия обаче предполагат, че мнозинството от привържениците на партията са готови да приемат този образ на Доналд Тръмп и вярват на твърденията му за изборни измами през 2020 г.

Бившият губернатор на Южна Каролина наскоро започна да твърди, че Байдън и Тръмп имат повече прилики, отколкото разлики - както напредналата им възраст, така и възможността за повторение на президентските избори през 2020 г.

„70% от американците не искат реванш между Тръмп и Байдън“, заяви Хейли и добави: „Наистина ли ще кажем, че сме доболни нашите опции да бъдат двама 80-годишни мъже, които се кандидатират за президент?“, запита тя. /БГНЕС