Тръмп започна кампанията си в Айова

Доналд Тръмп започна кампанията си на 6 януари в първия в страната щат Айова, където се номинира за президент, като обеща да спечели "за трети път", докато американците отбелязваха годишнината от смъртоносното нападение на тълпа негови поддръжници срещу Капитолия, предаде АФП.


Преди три години, на 6 януари 2021 г., мнозина с ужас наблюдаваха как бунтовници, подстрекавани от бившия президент и подхранвани от фалшивите му твърдения за измами на избирателите, нахлуха в седалището на американската демокрация в опит да спрат предаването на властта.

В една безредна, двучасова реч пред поддръжници в Нютон, Айова, Тръмп не се задълбочи в събитията от преди 3 години, но определи хвърлените в затвора заради ролята им в нападението като "заложници". Той заяви, че ако бъде избран, ще помилва много от тях.

Републиканецът се подигра с президента Джо Байдън, негов предполагаем съперник на изборите през ноември.

Той заяви, че Байдън е ръководил икономическия упадък и е предизвикал хаос по границите на страната, като същевременно не е успял да спре нахлуването на Русия в Украйна.

"Аз щях да спра Путин", каза бившият президент.

Тръмп предупреди за Трета световна война, ако Байдън бъде преизбран, и добави: "Това е последният ни шанс да спасим Америка".

Без да се отказва от фикцията, че е спечелил изборите през 2020 г., Тръмп заяви, че през ноември ще спечели "за трети път".

Откъснал се в надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г., Тръмп беше подложен на импийчмънт за подстрекаване към въстание и срещу него са повдигнати множество обвинения за престъпления заради поведението му преди и по време на насилието.

Байдън, който отправи остра критика към опонента си в реч от 5 януари, няма планирани публични събития за този уикенд, съобщиха от Белия дом.

Тръмп води пред съперниците си Ники Хейли и Рон ДеСантис с повече от 30 пункта в Айова, където на 15 януари се провежда състезанието за републиканска номинация - известно като "caucus", с което започва сезонът на първичните избори през 2024 г.

Невярното твърдение, че кражбата на изборите от страна на демократите е довела до 6 януари, се превърна в ортодоксално сред много републиканци, а хардлайнерите в Конгреса насърчават фантазията, че хаосът в Капитолия е бил операция под "фалшив флаг", проведена от федерални агенти.

Проучване на Washington Post и Университета на Мериленд установи, че 44% от избирателите на Тръмп вярват, че ФБР е организирало и насърчило бунта.

Но анкетите показват също така, че демократите и независимите депутати имат силно негативно мнение за бунта и бунтовниците, както и за ролята на Тръмп в насърчаването им."Никога няма да забравим ужасяващите събития от 6 януари 2021 г.", заяви лидерът на демократическото малцинство в Камарата на представителите Хаким Джефрис и добави, че отговорните "трябва да бъдат подведени под отговорност, защото в тази страна никой не е над закона".

Вицепрезидентът Камала Харис заяви в социалните мрежи, че победата на онези, "които се стремят да демонтират нашата демокрация", ще донесе насилие и хаос./БГНЕС