Турският външен министър призова за реформа на цялата система на ООН

Турският външен министър Хакан Фидан заяви на министерската среща на Г-20 в Рио де Жанейро, че цялата система на ООН трябва да бъде реформирана. Той посочи като причина неспособността на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) да разрешава международни кризи, съобщи TRT Haber.


Според телевизионния канал по време на речта си на сесията на тема "Реформа на глобалното управление" турският министър е заявил, че Съветът за сигурност на ООН "не е предприел никакви стъпки" по много въпроси, особено по кризата в Газа. Г-н Фидан смята, че това "хвърля сянка върху репутацията на цялата система на ООН". Той смята, че е необходима "по-демократична и отговорна" система на ООН, основана на международното право.

Хакан Фидан заяви също, че международната финансова система трябва да бъде по-приобщаваща, прозрачна и устойчива. Според него финансовите институции и банките трябва да възприемат политики, които да отчитат интересите на развиващите се и бедните страни, в противен случай Г-20 няма да постигне целта си за устойчиво развитие.

По-рано Индия говори за необходимостта от реформиране на Съвета за сигурност на ООН, като призова за включването на латиноамерикански, африкански и азиатски държави в съвета. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че са необходими промени в Съвета за сигурност на ООН поради "неустойчивостта" на организацията. Кремъл се съгласи с необходимостта от реформи в СС на ООН./БГНЕС