Турция удвои добива на газ в Черно море

Дневният добив на природен газ от Черно море в Турция се е увеличил от 2 млн. куб. м на 4 млн. куб. м дневно, като се очаква в края на годината добивът да нарасне до 7 млн. куб. м., съобщи "Ekonomi".


При пълен капацитет природният газ от черноморските запаси ще задоволява 30 % от потреблението на Турция. Тъй като добивът от тези находища се ускорява, общият дневен добив на природен газ в Турция се очаква да достигне 8 млн. куб. м в края на 2023 г.

Турция потребява годишно около 50 милиарда кубически метра природен газ и почти цялата консумация се покрива от внос.

Миналата година потреблението на природен газ в страната възлиза на 53,5 млрд. куб. м, докато вътрешният добив е бил около 379 млн. куб. м.

От януари до юли потреблението е спаднало с 8,4% до 31,6 млрд. куб. м спрямо година по-рано, а вътрешното производство е скочило с близо 25% до 262 млн. куб. м.

Общите запаси от природен газ, открити в Черно море, са 710 млрд. куб. м, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган през април тази година.

Добивът на природен газ от черноморските находища по време на тестовата фаза на производство е бил 2 млн. куб. м на ден, а в края на септември добивът се е покачил до 4 млн. куб. м. /БГНЕС