Туск и Дуда се обединиха във Вашингтон, лобирайки за военна помощ за Украйна

Полските политически опоненти Анджей Дуда и Доналд Туск демонстрираха уникално политическо единство в Белия дом, пише „Политико“.


Срещата на президента Джо Байдън с двамата лидери на Полша в Белия дом е както за получаване на повече помощ за Киев, така и опит да се покаже, че дори политическите съперници могат да се обединят в защита на Украйна.

Консервативният полски президент Анджей Дуда се присъедини към министър-председателя на Полша, дясноцентриста Доналд Туск на 12 март, за да обсъдят изпращането на повече оръжия за Киев. Двамата са в остра политическа вражда у дома, но оставиха различията настрана, за да убедят Конгреса и Байдън, че Украйна няма да загуби повече позиции от Русия.

"Цялата полска политическа сцена, смея да твърдя, се обединява, за да покаже, че сме единни по въпросите за сигурността на нашата страна", заяви Дуда преди да отлети за САЩ. Туск добави: "Политически се различавам от президента Анджей Дуда по почти всички въпроси, но по отношение на сигурността на нашата родина трябва и ще действаме заедно".

Надеждата на Дуда и Туск е, че демонстрацията им на единство ще убеди конгресмените във Вашингтон да работят заедно в общата кауза за защита на демокрацията в Европа. Представители на Белия дом заявиха, че искат това послание да намери отзвук във Вашингтон - и особено в залата на Конгреса.

"Не може да има свободна Европа без свободна и независима Украйна", заяви Туск в началото на срещата на полските лидери с Байдън.

По време на кратките коментари, докато репортерите бяха в залата за срещи, Байдън похвали Полша за това, че изразходва близо 4 процента от своя БВП за отбрана - два пъти повече от критерия на НАТО, който много държави членки все още не са постигнали. Той продължи да подчертава спешната необходимост да се накара Конгреса да одобри по-голяма помощ за отбрана на Украйна.

"Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно", каза Байдън. "Защото, както Полша си помни, Русия няма да се спре с Украйна. Путин ще продължи, излагайки на риск Европа, Съединените щати и целия свободен свят".

Дуда, любимец на консерваторите, се срещна насаме и с председателя на парламента Майк Джонсън, който още не е внесъл в Камарата на представителите допълнителната сума от 60 млрд. долара за помощ на Украйна. "Дуда е нашият републикански лобист", каза Михал Барановски, който ръководи полския офис на German Marshall Fund и е в тесен контакт с висши служители във Варшава./БГНЕС