Уилям Уокър: Вучич трябваше да е на подсъдимата скамейка в Хага, а не Тачи

Бившият ръководител на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър определя наказателните мерки срещу Косово като несправедливи.


За американския дипломат е необичайно една демократична държава да бъде санкционирана от Европейския съюз и Съединените американски щати.

„Смятам, че наказателните мерки или санкциите, както и да ги наричате, са несправедливи спрямо Косово. На държави, които нарушават международните закони, се налагат наказателни мерки, какъвто е случаят с Русия. Не е нормално ЕС и САЩ да санкционират демократична държава като Косово. Това наистина е необичайно“, каза Уокър, цитиран от „Перископи“.

Уокър е песимист за бъдещето на процеса на диалог между Косово и Сърбия.

„За какъв диалог говорим? Сръбските държавни глави дадоха да се разбере, че няма да признаят независимостта на Косово. Как можете да сте оптимисти за бъдещето на диалога, когато Сърбия не е готова за промяна. Вижте сега какъв деструктивен подход има Сърбия, докато Западът оказва натиск върху най-демократичната страна в региона“, каза Уокър.

Пенсионираният американски дипломат каза, че някои от настоящите вземащи решения във Вашингтон са много неинформирани за историята на Косово и поради това той е много притеснен.

„Има големи геополитически промени и сега САЩ виждат региона на Западните Балкани по различен начин. Не забравяйте, че изминаха 23 години от края на войната в Косово. Трябва да знаете, че при вземането на решения в САЩ вече няма същите хора и сега съм много притеснен колко неинформирани са някои от тях за миналото на Косово. Затова бих им препоръчал да четат повече история”, допълни той.

Уокър каза няколко думи и за настоящия сръбски президент Александър Вучич.

„Ако имахме нормална ситуация, днес на подсъдимата скамейка в Хага трябваше да бъде бившият министър на пропагандата по времето на Милошевич Александър Вучич, а не Хашим Тачи, Реджеп Селими, Якуп Красничи и Кадри Весели. Всички знаем каква роля имаше Александър Вучич през 90-те години, а днес, представете си, той е президент на Сърбия и освен това е уважаван от международни партньори. Тук имате ясен пример колко много се е променила международната общност по отношение на Косово”, каза Уокър. /БГНЕС