Украйна и Индия укрепиха отношенията си

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба приключи посещението си в Ню Делхи след разговори за засилване на търговията и войната с Русия, традиционен съюзник на Индия, предаде АФП.


Индия избягва да осъди изрично Русия за нахлуването ѝ в Украйна, дори когато се стреми към по-силни връзки в областта на сигурността със Съединените щати.

Но индийският външен министър С. Джайшанкар заяви в социалните медии, че разговорите с украинския му колега Дмитрий Кулеба са "потвърдили ангажимента ни да укрепим цялостните отношения с Киев".

"Нашата непосредствена цел е да върнем търговията на предишните нива", добави той.

Кулеба заяви, че на срещата си с Джайшанкар "се е договорил да възстановим нивото на сътрудничество между нашите страни, което съществуваше преди пълномащабната война, започната от Русия, както и да набележим нови обещаващи проекти, които да изведат отношенията ни на следващо ниво".

Ню Делхи и Москва имат връзки от времето на Студената война и Русия остава най-големият доставчик на оръжие за най-многолюдната страна в света.

Този месец министър-председателят Нарендра Моди поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му и заяви, че очаква с нетърпение да развие техните "специални" отношения.

Правителството на Моди е подложено на критики за закупуването на стотици милиони барели руски суров петрол след инвазията в Украйна, с което е подсилило военния арсенал на Москва.

След нахлуването на Русия Кулеба заяви, че във всеки барел руски суров петрол, доставен в Индия, има "голяма порция украинска кръв".

Оттогава насам министърът запази по-примирителен тон, като на скоро каза пред телевизионния канал NDTV, че ако плащанията за петрола се извършват в индийски рупии, това няма да помогне за финансирането на руската "военна машина".

Украйна е изправена пред нарастващ натиск на фронтовата линия, където през последните месеци загуби позиции от Москва.

Киев се стреми да проведе среща на върха на световните лидери тази година, за да получи подкрепа за мирния си план, който призовава за изтегляне на руските войски от територията му. /БГНЕС